ДКЕВР: Не може месец след последното увеличение на цените на електроенергията да декларира ново

От регулатора чакат действията на парламента

05.11.2014 | 12:51 Редактор: Ирина Георгиева
ДКЕВР: Не може месец след последното увеличение на цените на електроенергията да декларира ново

Смятаме, че увеличението на цените от 1 октомври е максималното, което комисията трябва да предприеме на този етап. Това коментира на 5 ноември пред журналисти председателят на ДКЕВР Светла Тодорова в отговор на въпрос какви са плановете на регулатора за запълване на дефицита в сектора, предаде БТА.

Има редица действия, които могат да бъдат предприети от други институции, за да се види дали може да бъде постигнато облекчение на цените по други канали, посочи Тодорова. Не смятам, че ДКЕВР в момента, месец след последната промяна в цените, може да декларира отново увеличение, добави тя. 

Нека видим какво ще прави парламентът, какво ще прави правителството, дали ще имат инициативи в областите, в които сме идентифицирали проблеми, заяви председателят на ДКЕВР. Тодоровапосочи, че ДКЕВР очаква съдействие от другите институции, но не в смисъл да казват колко да бъдат цените, а да свършат своята работа. 

Възможно е да бъдат предприети законодателни промени, свързани с ВЕИ източниците. В момента ние можем да спазваме само съществуващото законодателство, според което трябва да бъде изкупувано цялото произведено количество зелена енергия, отбеляза Тодорова. Друга възможност е да бъдат създадени условия за преговори между НЕК и централите ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. Предишният състав на ДКЕВР бе записал в свое решение цени за тези централи, които са неизпълними, тъй като има действащи договори и те трябва да се спазват, коментира Тодорова.