Към момента не се очаква ново увеличение на цената на тока от 2015г.

21.10.2014 | 14:31 Редактор: Ирина Георгиева
Към момента не се очаква ново увеличение на цената на тока от 2015г.

Към момента не се очаква ново увеличение на цената на тока от началото на следващата година. Това стана ясно след заседание на ДКЕВР. Според председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова въпросът с поредния скок в цената на тока не е на дневен ред в комисията.

Когато малките фирми и битовите потребители започнат да купуват ток на свободния пазар обаче, не е изключено той да поскъпне, стана ясно от думите на Светла Тодорова.

"Цените на електрическата енергия в България са доста високи. Когато отидат и на свободен пазар, тогава вече цените вече са непредвидими." - обясни Тодорова.

Когато електроенергийният пазара се либерализира напълно, всеки от нас ще може да избира свой доставчик на ток и да го сменя, когато е недоволен от него, при условие че няма дългосрочен договор с търговеца на електроенергия.

Държавната комисия ще изготви специални правила за излизането на потребителите ниско напрежение на свободния пазар, за да не настъпи хаос. По този начин ще се търсят възможности да се избегнат затруднения, подобни на тези, които хората имаха при смяна на мобилния си оператор.  Държавната комисия предлага въвеждането на 3%  такса за всички производители на ток. Постъпленията от нея ще отиват за подпомагане на българите, които изпитват затруднения да плащат сметките си за ток.

"В момента това, което ние предлагаме, е да бъде въведена такса на производителите, които все повече излизайки на свободния пазар ще трябва да компенсират тези разходи чрез своите конкурентни цени на пазара, тоест смятаме, че крайните потребители няма да бъдат утежнени." - коментира Тодорова.

Все още няма достатъчно търговци на електроенергия. По думите на Светла Тодорова у нас те са около 120, но активни са само половината от тях. На балансиращия пазар търговците на енергия купуват и продават съответно на цена за недостиг и цена за излишък. За потребителите на електрическа енергия цената за недостиг се отнася за случаите, когато потреблението е по-високо от заявеното, а цената за излишък - когато е по-ниско. Отклоненията се компенсират с енергия, закупувана  или продавана на балансиращия пазар. Въпреки опасенията, че либерализацията на енергийния пазар може да се забави, страната ни трябва да я направи, предвид факта, че ЕС върви усилено към единен енергиен пазар, а България е много закъсняла с изпълнението на европейското изискване за свободни цени на тока.