ЕС, НАТО и България осъждат нападението в Отава

Даниел Митов: България е солидарна и подкрепя напълно правителството на Канада

23.10.2014 | 15:27 Редактор: Ирина Георгиева

ЕС и НАТО осъдиха нападението на 22 октомври в канадската столица Отава, при което канадец от смесен либийско-канадски произход застреля военнослужещ, предаде БТА.

"Решително осъждаме това нападение и ще продължим да работим с Канада и нашите международни партньори в борбата срещу насилието на екстремистите и тероризма във всичките му форми." - заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

"НАТО изразява солидарността си с Канада в този труден момент" - допълва генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Столтенберг добавя, че е шокиран от случилото се и изразява съчувствие към близките на загиналия вчера, както и на жертвата от
нападението по-рано тази седмица в Квебек, когато друг военнослужещ загина, след като автомобилът му бе ударен от "радикализирал се" шофьор.

Междувременно и министърът на МВнР Даниел Митов заяви, че България осъжда остро атаките, извършени срещу канадски военнослужещи в Квебек и Отава, и стрелбата в канадския парламент на 22 октомври.

"Ние изпитваме дълбоко състрадание към болката на канадския народ и споделяме неговото възмущение от варварския акт на тероризъм. България е солидарна и подкрепя напълно правителството на Канада, което е наш близък съюзник, в този тежък момент.
Изразяваме най-искрените си съболезнования на семействата, близките и приятелите на загиналите далия канадски войници." - заявява Митов в изявление, разпространено от пресцентъра на МВнР.