Стрелба до парламента в канадската столица Отава

Един от нападателите е застрелян в престрелка с полицията

22.10.2014 | 19:41 Редактор: Ирина Георгиева
Стрелба до парламента в канадската столица Отава

Канадски войник е прострелян тази сутрин (22 октомври), докато бил на караул пред военен мемориал до парламента в канадската столица Отава. На мястото са изпратени десетки полицаи, съобщиха кореспондент на France Presse и очевидци, предаде БТА. Тежко въоръжени полицейски спецчасти са разположени около канцеларията на премиера Стивън Харпър и парламента, към които, според очевидци, се насочил въоръженият мъж, стрелял по войника.

Най-малко двадесет изстрела са били произведени в района на парламента. Полицията преследва един или двама въоръжени мъже, казват очевидци, намиращи се във вътрешността на комплекса.

Според свидетели, цитирани от Associated Press, въоръженият мъж е влязъл в парламента и стрелял няколко пъти.

Полицията смята, че стрелецът или стрелците вероятно са на покрива на сградата.

Служител в парламента, цитиран от France Presse, разказва, че мъжът влязъл в парламента тичайки, гонен от полицаи с автомати, които крещели на намиращи се наоколо хора да се скрият. Журналист от Радио Canada изброил около 50 изстрела. Местни медии говорят за "двама мъже, въоръжени с ловни пушки", но полицията още не е направила изявление по случая.

Премиерът е напуснал сградата на парламента и в безопасност, съобщи в Twitter говорителят на Харпър Джейсън Макдоналд.
Тони Клемънт, висш член на парламента, писа в Twitter, че се е стреляло близо залата в парламента, където заседава 
правителството.

Войникът от почетния караул е прострелян в гърдите и състоянието му е тежко.

Само преди два дни мъж, приел исляма, прегази с кола край Монреал двама канадски войници и уби единият от тях, припомня 
Reuters.

Междувременно стана ясно, че един от нападателите срещу парламента в Отава е застрелян в престрелка с полицията. Това съобщи канадската телевизия CBC, цитирана от France Presse. Мъжът бил застрелян в сградата на парламента. 

Полицията издирва между един и трима мъже, и един от тях вероятно се намира на покрива на сградата, в центъра на канадската столица, съобщиха полицаи пред France Presse.