Какво предвижда новата стратегия за реформа в съдебната система?

Разделяне на ВСС и международна експертиза за прокуратурата

14.10.2014 | 16:20 Редактор: Ирина Георгиева
Какво предвижда новата стратегия за реформа в съдебната система?

Международна експертиза за прокуратурата и разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. Това предвижда проектът на актуализираната стратегия за реформа в съдебната система. Вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, който го представи на 14 октомври, увери, че документът няма да бъде гласуван от служебния кабинет, нито внасян в парламента.

Решителна, но без да е радикална. Така правосъдният министър определи актуализираната стратегията. Проектодокументът е с хоризонт от 7 години и в него не се предвижда изваждането на прокуратурата от съдебната власт:

"Важният въпрос не е къде е мястото на прокуратурата – тя си е там, където би трябвало да бъде. Важният въпрос е как да направим,  така че прокуратурата като институция да работи. И тук вие ще видите, че ние не сме заложили крайни решения – ние сме заложили продължаване на проучванията, на консултациите, обръщане към международна експертиза." - заяви Иванов.

Въпросът за промяна в начина на избиране на главния прокурор също не стои, обясни Иванов. Стратегията обаче предвижда разделяне на ВСС на две колегии: съдийска и прокурорска: 

"Настоящата структура на ВСС е проблемна и в това отношение ние предлагаме разделянето" - допълни Иванов.

Сред новите идеи е и възможността за индивидуална конституционна жалба. Правосъдният министър припомни, че в последния доклад на ЕК към страната ни имало препоръка именно за актуализирането на стратегията в съдебната реформа. За това идеята на служебния кабинет е проектодокументът не само да бъде широко и експертно дискутиран, но и да  улесни бъдещото правителство.