Равносметката на даренията за бедстващите и кандидат-депутатите

Колко и за какво даряваме пари?

05.10.2014 | 11:37 Редактор: Ирина Георгиева
Равносметката на даренията за бедстващите и кандидат-депутатите

Колко и за какво даряваме пари? Наша проверка показа, че през последните години българинът заделя повече пари, за да помогне на нуждаещите се отколкото да подкрепя политически сили. Данните от регистъра на сметната палата и тези на БЧК  потвърждават тенденцията.

Природните бедствия белязаха 2014 като годината, в която политическите бедствия доведоха до логичен завършек - избори. Наводненията във Варна, Добрич, Велико Търново и Мизия показаха, че десетки хиляди българи са съпричастни  и готови да помогнат на бедстващите. И даряваха. За потопа след пороите в Аспарухово, Добрич  и Търново- БЧК успя да събере над 1 милион и 900 хиляди лева. А за Мизия над половин милион. Дарителският sms помогна на бедстващите от Източна България с милион и 300 хиляди лева, а на малкия град в Северозападна България с 40 хиляди. 

БЧК - 1 961 018 лв. 

Варна, Добрич,  Велико Търново - 925 846 лв.

Мизия и други от региона  - 502 300 лв.

За полевата кухня в Мизия- 45 000 лв. 

DMS номер - 17 777 лв.

Варна, Добрич, Велико Търново – 1 300 000 лв. 

Мизия и други от региона- 40 000 лв. 

"Хората все повече даряват. 5,5 %  от общия обем дарения са дарени от хора за различни каузи и всъщност това е устойчивия модел- хората да подкрепят каузи защото тогава когато ти се чувстваш свързан с дадена кауза, тогава ти можеш да я подкрепиш по много и различни като  дариш средства,  доброволен труд, идеи  или доведеш приятел, който също да помага." - коментира Красимира Величнова , директор на БДФ.

В кауза за 922-ма българи се превърна материалната подкрепа за техните партии. Те  помогнаха на своите политически сили с 649 хиляди  230 лева  и 25 стотинки.  Най- голямата сума е 10 хиляди лева, най- малката 3лв. 91ст. Кандидат-депутатите получиха от симпатизантите си и коли – основна част от всичките 670 движими вещи. Партиите са се сдобили със седем сгради и офис техника. 198 от кандидат-депутатите са декларирали, че се финансират сами. От Сметната палата пресмятат, че спрямо вота за Европейския парламент обаче, финансовите дарения са значително по- малко. Тогава те били над 1 милион и половина.

Финансови дарения за кандидат-депутатите

922 души са дарили - 649 230 25 лв.

Най- голяма сума - 10 000 лв.

Най-малка сума - 3.91 лв.

Дарения за кандидат- депутати

7 недвижими имущества

670 движими имущества

"Спрямо миналите избори за народни представители горе-долу два пъти по малко са паричните средства, които са дарени до  сега. Но трябва да се има предвид, че с новия Изборен кодекс се въведоха медийни пакети за всички, които не получават държавна субсидия и най вероятно това също влияе върху даренията, които се предоставят за кампанията." - заяви Дилета Касабова, член на Сметната палата.

 

"Дарителите имат собствените си ценности., собствените си предпочитания и ние не би трябвало да ги заклеймяваме за един  или друг техен избор.  По-скоро е важно да се спазват писаните и неписаните морални правила за отчетност, призрачност. За не просто финансова отчетност, а за разказване какво се е случило когато ти си дарил. Каква е разликата която твоето дарение прави." -допълни Величанова от БДФ


Как са изразходвани даренията и колко е струвала предизборната кампания на партиите ще стане ясно след около месец. До тогава политическите сили трябва да изпратят отчетите си на Сметната палата. 

Повече в репортажа на Васил Детелинов.