Близнашки се надява на взаимно приемливо решение с Брюксел за КТБ

Започналата наказателна процедура от ЕК заради блокираните вложения в банката е в начална фаза

26.09.2014 | 15:49 Редактор: Ирина Георгиева
Близнашки се надява на взаимно приемливо решение с Брюксел за КТБ

Служебният премиер Георги Близнашки изрази надежда, че българското правителство ще стигне до взаимно приемливо решение с ЕК по повод казуса КТБ. Основен аргумент на служебният кабинет ще бъде, че няма действащ парламент, който одобри по-нататъшни действия за оздравяването на банката. Близнашки се надява, Брюксел да приеме това обяснение на кабинета. 

Премиерът Близнашки подчерта, че започналата наказателна процедура от ЕК заради блокираните вложения в банката е в начална фаза. Тепърва България трябва да променя законодателството си според европейските изисквания, така че да има ясен срок, до който се изплащат обезщетенията на хората с депозити в банка във фалит. Близнашки обеща екипът му да предприеме действия по казуса КТБ. 

е направим всичко необходимо. Необходимо ни е НС. Ще подготвим всичко това, чрез което ще се създаде нормални условия за следващото правителство. За това готвим няколко законопроекта и за пряката демокрация, и за промени в Изборния кодекс." - коментира Близнашки.

Освен с това предизвикателство служебният кабинет трябва да подготви актуализацията на бюджета, както обеща Близнашки когато пое управлението на страната. Идеята промените да бъдат разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

Работодателите и синдикатите обаче обявиха, че няма да участват в заседанието на съвета. Те настояват управляващите да представят разчетите си за изменения в бюджета преди те да бъдат разгледани от социалните партньори. Работодателите искат в съвета да бъде обсъдена и темата за увеличението на осигурителните прагове, с което те не са съгласни. Въпреки че не е ясно дали бъдещите управляващи ще одобрят предложените изменения, служебното правителство ще представи свой вариант на бюджетни промени. 

ие ще предложим наш вариант. Длъжни сме да го направим, а това е доста обемиста работа, а мнозинството в следващото НС трябва да си поеме отговорността." - допълни Близнашки.

Работи се и по Национална стратегия за повишаване на грамотността и стратегията за професионалното обучение, каза още Георги Близнашки, който откри дискусията за образованието в БАН.