Кой страда повече от сърдечно-съдови заболявания?

Над 30% от българите страдат от сърдечно-съдови заболявания

13.09.2014 | 09:26 Редактор: Ирина Георгиева
Кой страда повече от сърдечно-съдови заболявания?

Над 30% от българите страдат от сърдечно-съдови заболявания. За сравнение процентът в съседна Македония е 20 на 100. Това означава, че 2 милиона и половина души от двете страни са преживели или са предразположни към инфаркт, аритмия или хипертония. 

Най-големият причинител на смърт в света са сърдечните заболявания наред с рака. Всяка година болестите на сърцето причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на Земята.Това са над 17 милиона живота годишно. У нас и в Македония този процент гони 60%, а сърдечните заболявания винаги са предшествани от високо кръвно. 

Професор Зафировска от факултета по медицина в Скопие ни разказа, че самата тя страда от високо кръвно. Внимава да не яде солено, следи теглото си и даа личе пример на пациентите си относно вредния навик - пушенето.

Мит е, че сърдечните заболявания засягат само възрастните хора. Никой не е застрахован от високо кръвно, дори тийнейджърите, предупреждават кардиолозите. Причината - бързата храна, алкохолът, цигарите и стресът. Ако болните от сърце в света продължат да се увеличават, то през 2030г. лекарите прогнозират, че за година над 23 милиона души ще умират от сърдечни заболявания.