Бойко Борисов: Пари в държавата няма и сега повече от всякога е необходима политическа стабилност

25.08.2014 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
Бойко Борисов: Пари в държавата няма и сега повече от всякога е необходима политическа стабилност

Пари в държавата няма и сега повече от всякога е необходима политическа стабилност. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От партията му призовават служебното правителство да започне още отсега подготовка за вземането на нов държавен дълг, защото страната ни е пред ликвидна криза. 

"Пари няма" - така най-кратко звучи диагнозата на ГЕРБ за финансовата ситуация в държавата. Пак според тях, единственото спасително лекарство за икономиката в момента е нов дълг. В противен случай държавата ще изпадне в невъзможност да се разплащат основни задължения, твърдят от партията на Борисов.

„Необходимият нов дълг за първите 5 месеца отсега е над 4 милиарда и половина. А до края на 2015-та година ще възлязат на около 6 милиарда.“ - коментира Владимир Горанов, финансов експерт на ГЕРБ.

"В тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии. Защото януари, след плащането на дълговете, ще се озовем в ликвидна криза". - допълни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ алармира, че само преди зимата 200 милиона лева няма да достигнат за заплати в МВР, а 20 милиона лева за съдебната ни система. Според него, фискалният резерв е 3,8 млрд.лв. и никога не е бил толкова нисък.

"Да вържем двата края до края на годината е огромно предизвикателство, а да минем в 2015 – невероятно умение." - подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че и БСП, и ДПС са били наясно със ситуацията и точно затова са дезертирали от властта.