Назначиха нови областни управители на Стара Загора, Варна и Перник

Над 16 млн. лева отпусна служебният кабинет допълнително за справяне с наводненията в няколко региона у нас

20.08.2014 | 14:15 Редактор: Ирина Георгиева
Назначиха нови областни управители на Стара Загора, Варна и Перник

Служебният кабинет смени още трима областни управители - на Стара Загора, Варна и Перник. Според премиерът Георги Близнашки, най- вероятно ще има още една серия промени на областни управители, но след като завърши прегледът на работата им. От постовете си са освободени Живка Аладжова, Иван Великов и Михаил Михайлов, а на техните места ще седнат Димитринка Петрунова, Стоян Пасев и Бойка Петрова. Премиерът отбеляза, че това са млади хора, които досега не са били пряко ангажирани с политическа дейност.

„Опитваме се да внесем коректив, да подобрим работата на областните управи и да внесем спокойствие, че ще се отиде към едни свободни и честни избори“, добави проф. Близнашки.

В Министерски съвет е представен кратка биография на експертите:

Димитринка Петрунова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и има международни специализации по мениджмънт и търговска медиация, както и по право на ЕС. От 1994 г. е адвокат към Адвокатската колегия в Стара Загора.

Стоян Пасев е инженер по технология на машиностроенето и металорежещите машини и магистър по право от Техническия университет във Варна. Има магистратура и по икономика и управление на търговията от Икономическия университет в града, както и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в СА „Димитър Ценов” – Свищов. Адвокат е към Варненската адвокатска колегия, а от 2012 г. е и член на нейния дисциплинарен съвет.

Начело на областната администрация в Перник застава председателят на местната Търговско-промишлена палата. Бойка Петрова е магистър по икономика от УНСС, специализирала е мениджмънт в Техническия университет в София. Преди да оглави Пернишката търговско-промишлена палата през 2001 г., в продължение на 10 години е била неин главен секретар.

На днешното заседание на Министерски съвет стана ясно, че над 16 млн. лева отпусна служебният кабинет допълнително за справяне с наводненията в няколко региона у нас. Най-засегнатите от наводненията общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 000 лева. Мизия ще получи 1 млн. лв.

Междувременно служебният финансов министър Румен Порожанов заяви, че до края на годината дефицитът може да се увеличи до 3 на сто от БВП.