Служебният кабинет смени петима областни управители

Премиерът Близнашки защити връщането на Ваньо Танов начело на Агенция Митници

13.08.2014 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Служебният кабинет смени петима областни управители

Точно седмица, след като пое властта, служебният кабинет предприе кадрови промени извън рамките на министерствата. Днес, 13 август правителството смени 5 областни управители, а премиерът Близнашки защити връщането на Ваньо Танов начело на Агенция Митници с думите, че там са нужни извънредни мерки и няма време да се търси по-силна кандидатура.

Служебният премиер професор Близнашки подкрепи назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция „Митници". По думите му нямало много време да се търси друга кандидатура.

"Положението в Митниците е изключително тревожно. И са нужни извънредни мерки ние нямаме много време да търсим силна кандидатура. Каквото и да се говори Ваньо Танов по времето на предходното си управление се справяше много добре. Там трябва да влезе човек, който познава нещата. Няма време за губене. Аз подкрепям тази кандидатура. Всеки може да има своите резерви, но има ситуации в които може да се използват възможностите на доказани професионалисти. Нека да съдим за него от резултатите на неговата работа." - заяви проф. Близнашки.

След днешното заседание на кабинета 5 области  - Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен - вече имат нови управители. Мотивът  - недоволството на местните хора от старите. Така в стола на Муса Палев в Благоевград сяда Димитър Димитров. Градът на тепетата ще поеме заместник кметът на града  Розалин Петков. Той сменя Венцислав Каймаканов.  Досегашният областен управител на Русе Венцислав Калчев е заменен от Симеон Иванов. Нина Петкова ще управлява Монтана на мястото на Николай Пенчев. Плевен е поверен на главния архитект на общината Бойко Балтаков. Преди това поста заемаше Илиян Йончев. По думите на премиера Близнашки рокадите били направени  в правомощията на кабинета и не се търсело реваншизъм, а само по-добро управление на областната администрация.

"Не сме се ръководили само от протестите, но това също е един от мотивите. Ние не отиваме към тотална подмяна, но смятаме, че има случаи които заслужават особено внимание. Правим преглед и на останалите областни управители. Няма да отиваме към крайности, но трябва да се намесим." - допълни проф. Близнашки.

Служебният кабинет попълни и квотата си от представители в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, която беше овакантена след оставката на кабинета Орешарски. Кадровите промени и  коментарите, че служебният кабинет назначава хора на ГЕРБ предизвикаха реакцията на Бойко Борисов. Във Фейсбук той написа: „Категорично заявявам, че нито един човек от ГЕРБ не сме изпратили в служебното правителство. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен”.