Пострадалите в Мизия са без зимнина заради риск от зарази

Не трябва да се използват дори консервите в буркани, водата може да е увредила плътността на капачките и да попаднат бактерии

16.08.2014 | 09:11 Редактор: Ирина Георгиева
Пострадалите в Мизия са без зимнина заради риск от зарази

Заради риск от зарази и стомашно-чревни инфекции хората в Мизия ще останат тази година и без зимнина, предаде агенция Черно  Не трябва да се използват дори консервите в буркани, водата може да е увредила плътността на капачките и да попаднат бактерии. Това предупреди в интервю за Дарик началникът на отдел „Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Райна Иванова.

Инспекторите на агенцията са проверили всички магазини и заведения за хранене, за да се избегнат зарази от некачествени стоки.

„В момента, в който започна да се оттегля водата, нашите екипи от Областната дирекция по безопасност на храните във Враца влязоха във всички обекти и беше извършена проверка на всички обекти на търговия на дребно, във всички обекти за обществено хранене и беше направена оценка, както и експертиза на храните. Голяма част от храните, които бяха потопени и не бяха съхранявани при хладилни условия, бяха насочени за унищожаване и предадени на екарисажите", обясни експертът.

„При нашите проверки ние уведомявахме хората от Мизия да не ползват храните, ако са имали във фризерите, като няма ток, защото там вече се нарушава хладилната верига, тези храни се развалят", допълни Иванова. Тя препоръча хората да внимават много с какво се хранят.

„Да внимават много и да не използват дори домашно консервираните храни в буркани, които са били потопени от водата, защото тази мръсна вода може да влезе и през капачките в бурканите. Плодове и зеленчуци също да не се консумират, защото вече е установено, че водите са замърсени и в някои случаи там, където има застояла вода, започват да се развиват множество микроорганизми", каза още началникът на отдел „Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.