Държавата отпуска 16 млн. за пострадалите от наводненията общини

1 млн. от парите ще бъдат заделени за Мизия, останалите за Варна и Добрич

14.08.2014 | 12:01 Редактор: Мариета Иванова
Държавата отпуска 16 млн. за пострадалите от наводненията общини

16 милиона лева за пострадалите от наводненията общини ще отпусне Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Авансово от междуведомствената комисия Мизия ще получи 1 милион лева. Колко пари ще са необходими за пълното възстановяване на града е още рано да се каже, тъй като части от Мизия са все още под вода.

Комисията е осигурила и фургони, в които ще бъдат настанени около 150 души, останали без домове.

До дни в общината ще бъдат готови и площадките за тях.

„Тепърва ще се отпускат още средства, след като се направи оценка на щетите в града. Въпрос на време да бъдат получени и парите от Европейския фонд за солидарност,“ заяви премиерът Георги Близнашки.

Пред Bulgaria ON AIR  кметът на Мизия  Виолоин Крушовенски коментира, че с отпуснатите за града средства ще бъде направена корекция на реката и възстановяване на дигите.

Пари ще бъдат отделени и за отводняване на районите, където ще бъдат поставени фургоните.

„1 милион са крайно недостатъчни, но те дават глътка въздух за да пристъпим към най -важните неща- оценка на щетите, оценка на имотите, до колко те застрашават живота на гражданите. Трябва да се направи и обстойно обследване на домовете. Обстановката е такава , че трудно може да се каже че се нормализира,“ заяви Крушовенски.
15 милиона лева ще бъдат отпуснати и на общините Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, София-град, Тетевен и община Родопи.

Парите ще отидат за вече направени разходи.

Вътрешният министър Йордан Бакалов упрекна предишния състав на комисията, че са накарали общините да чакат

Още по темата

необходимите пари.

„Предишните колеги са направили протокол още на 16 юли, но не са го внесли като постановление, което според мен не не добро, защото това са решения за общини, които са направили тези разходи и се е налагало да чакат 2 месеца за да възстановят тези разходи,“ посочи Бакалов.

От междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане успокоиха, че разполагат с още около 50 милиона лева за реагиране при бедствени ситуации. 

На 5 август вицепремиерът по икономическите въпроси в кабинета „Орешарски“ Даниела Бобева коментира, че оценката на щетите след наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново възлиза на  495 млн. евро.

Ден по-рано парламентарната бюджетна комисия взе решение да увеличи средствата за бедствия и аварии с 50 млн. лв.