Следващото правителство трябва да носи ясна политическа отговорност, смятат експерти

10.08.2014 | 13:06 Редактор: Ирина Георгиева

Един от сериозните проблеми пред служебния кабинет е назначаването на съдията Красимира Медарова за министър на изборите. Тази позиция изразиха експертите от Института за дясна политика. Те призоваха президентът Росен Плевнелиев да оттегли кандидатурата на Медарова, за да ограничи възможността някоя от партиите да оспорва изборите. Ето и подробностите от техния анализ за политическата обстановка у нас.

Соченото за експертно правителство на Пламен Орешарски не е било успешно, твърдят от Института за дясна политика. Следващият кабинет трябва да носи ясна политическа отговорност, а експертите да са във втория ешелон на властта. Кабинетът на малцинството, каквито бяха тези на ГЕРБ и на БСП и ДПС, също се е оказал не особено добра практика, защото генерира политическа нестабилност. Затова  новото правителство трябва да има подкрепата на минимум 125 депутата, за да избегне това, твърдят експертите. 

Партиите от дясното - Реформаторският блок и ГЕРБ да започнат да се срещат публично, съветват експертите от института. Въпреки често се коментира като най-възможен сценарий след изборите, специалистите са на мнение, че коалицията между двете формации не е гарантирана. 

Настоящият служебен кабинет начело с професор Близнашки е по-успешен от предишния, ръководен от дипломата Марин Райков, твърдят специалистите. Според тях практиката на експертни правителство в България, каквото беше обявено правителството на Пламен Орешарски, е била неуспешна. 

Според един от експертите Тома Биков по казуса КТБ, БНБ е показала слабост и в случая създаването на експертен съвет, който да решава проблема, не е добра идея.Казусът КТБ най-вероятно ще бъде разрешен  с политически средства, смята Биков.