Красимира Медарова се оттегля от бъдещия пост в служебното правителство

10.08.2014 | 13:46 Редактор: Ирина Георгиева
Красимира Медарова се оттегля от бъдещия пост в служебното правителство

Красимира Медарова се отказва от поста министър без портфейл с отговорност за изборите. Това обяви самата тя чрез отворено писмо до медиите. Припомням, че вчера от гражданската организация „Протестна мрежа“ възразиха срещу министерското назначаване на съдийката, понеже репутацията й не била безупречна.

И днес на 10 август като вчера Красимира Медарова не отговаряше на мобилния си телефон. Чрез отворено писмо до медиите обаче, обясни, че е подала молба към президента за спиране на процедурата по назначаването й в служебното правителство.  Медарова пише така:

„Бях поканена от президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател професор Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава, те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ.“ 

Писмото продължава така:

„Публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към Висшия съдебен съвет за освобождаването ми като съдия”.

Освен съдия в Софийския апелативен съд, в последните години Красимира Медарова беше председател на ЦИК от квотата на партия ГЕРБ - в периода април 2011-март 2014 година. 

Припомняме, че вчера представителите на гражданската организация „Протестна мрежа“ написаха в сайта си, че - цитирам - са „напълно съгласни, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства. 

Текстът продължаваше така

„Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи".

Красимира Медарова ще продължи с работата си като съдия.