Взрив в Терем-Цар Самуил ЕООД-Костенец (обновена)

Десет души пострадаха при взрива

08.08.2014 | 16:15 Редактор: Ирина Георгиева
Взрив в Терем-Цар Самуил  ЕООД-Костенец (обновена)

Десет души пострадаха при взрив във военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД в Костенец в 08:40 тази сутрин на 8 август. 

Според МВР инцидентът се дължи на искра при контролирано обезвреждане на боеприпаси, а именно: При контролирано унищожение на въпросните боеприпаси става инцидент, изпуска се случайна искра, която изхвърчава и всъщност подпалва чували с взривното вещество тетрил.

Взривът ранява десетима работещи в завода, а ударната вълна разбива прозорците в постройката, както и на близките сгради и къщи – общо около 40 на брой. 

Седем от пострадалите са с леки наранявания, а трима - с малко по-тежки, получени от падналите стъкла и ударната вълна. 

Работниците са били в състояние на стрес и с множество порезни рани по цялото тяло.

След като им е оказана първа медицинска помощ са изписани за домашно лечение и вече са в домовете си. Останалите четирима пострадали са настанени за лечение в София – двама са в Окръжна болница и двама във Военна болница.

Достъпът до тях е забранен, но това, което екипът ни научи е, че няма опасност за живота им. Един от тях обаче е в безсъзнание и един все още е в състояние на шок.

Ето какво каза пред камерата на България Он Ер доктор Пелагия Димова от болницата в Костенец, която прегледа шестима от пострадалите десет:

В Костенец се намира завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД, в който се извършва ремонт и обезвреждане на излезли от употреба боеприпаси.

В него има три цеха, като не е ясно още в кой точно е станал взрива. Цех за производство и ремонт на боеприпаси /Цех 1/, Механичен цех /Цех 2/ и Дърводелски.

След взрива всички работещи във военнния завод са евакуирани, ситуацията е овладяна и опасност от следващи взривове няма.

Извършени за замервания на въздуха и не е отчетено изтичане на радиация, тоест няма опасност от химическо заразяване.

Експертите са анализирали въздуха в района по 25 показателя и не са установили никакви отклонения.

Материалните щети не са сериозни – само изпочупени стъкла и повреди по фасадите на някои сгради.

От пресцентъра на МС съобщиха за България Он Ер, че премиерът е в постоянен контакт с всички отговорни институции и следи ситуацията отблизо. Във фейсбук страницата на общината е написано следното съобщение:

Във връзка с произведен взрив в района на „Терем – Цар Самуил” ЕООД гр. Костенец, информираме населението на община Костенец, че по данни на управителя на дружеството г-н Иванов и началника на поделение 22700 подп. Найден Найденов няма опасност за населението, както от нови взривове, така и от замърсяване на въздуха. При инцидента няма жертви. 

Подаден е сигнал до РИОСВ – София. Очаква се лаборатория за замерване чистотата на въздуха.

Ето какво казаха пред камерата на България Он Ер министърът на отбраната Велизар Шаламанов, шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, както и експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите:

Започва работа по изясняване на причините за инцидента. 

Назначена е специална комисия за разследване на инцидента.В нея са включени представители на Министерство на отбраната, Служба „Военна полиция”, Министерство на вътрешните работи, както и на Пожарната безопасност и защита на населението.

Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията. 

Ето как са реагирали на експлозията хората в Костенец:

Ще бъде оказана финансова помощ на пострадалите от страна на ръководството на завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД.

Все още обаче не е ясно кога и в какъв размер ще бъде тя.