Гл. касиер и зам.гл. счетоводител на КТБ остават в ареста

22.07.2014 | 18:00
Гл. касиер и зам.гл. счетоводител на КТБ остават в ареста

Софийският Апелативен съд остави в ареста главния касиер на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева - Кючукова.

Под домашен арест заради здравни проблеми остава Мария Димова, която е главен счетоводител на банката.

Мерките за неотклонение са окончателни.

Апелативният съд потвърди мерките за неотклонение срещу трите обвиняеми за длъжностно присвояване на близо 206 милиона лева от КТБ.

Около 6 тома нови материали по делото бяха внесени от прокуратурата по време на днешното заседание на съда.

Съдът не уважи жалбите на главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева - Кючукова.

Мотивът - според магистратите към днешна дата може да се направи предположение за участие на трите жени в престъплението и ако бъдат освободени има опасност те да се укрият.

Прокуратурата остана доволна от днешното решение на съда.

Иван Гешов – прокурор по делото заяви:

„Едно законосъобразно и правилно решение. Което решение, освен такова е и справедливо, защото осмисли труда на много колеги магистрати. Може да звучи така патетично, но става дума наистина за денонощен труд“.

Татяна Дончева – адвокат на Маргарита Петрова каза:

„Тези три жени са жертва на една титанична борба, между колоси, родени от абсурдността на българския преход. Което даде възможност за 25 години на няколко пъти определени икономически формирования да награбят държавата“.

Прокурор Иван Гешов съобщи, че все още няма яснота дали Цветан Василев също ще бъде привлечен по обвинението.

Иван Гешов – прокурор по делото заяви:

„Г-н Цветан Василев дали ще бъде привлечен, кога ще бъде привлечен се преценява от прокуратурата въз основа на събраните доказателства. Когато се стигне до това и ако се стигне, ще бъдете уведомени“, каза той.

Заедно с трите обвиняеми беше задържан и изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, освободен на първа инстанция срещу гаранция от 10 000 лева.

Нито прокуратурата, нито Русев са оспорили гаранцията и по този начин той няма да застане пред Апелативния съд.

Репортаж на Борислав Петров.