Лавров: Искаме да работим прагматично

Визитата на руския външен министър в София /обновява се/

07.07.2014 | 15:40
Лавров: Искаме да работим прагматично

„Южен поток” е много важен проект за България и ще продължим да полагаме всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство, заяви министър-председателят пред руския министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Пламен Орешарски и руският външен министър Сергей Лавров са обсъждали състоянието на търговско-икономическите отношения между България и Русия и са представили позициите на страните си по кризата в Украйна и проекта „Южен поток”.

Проектът „Южен поток” е от интерес както за България, така и за региона на Югоизточна Европа, и на ЕС. Подкрепяме неговото реализиране в съответствие с европейското законодателство и норми, заяви българският външен министър.

Той изрази надеждата активният диалог с ЕК да позволи в най-скоро време да бъде възобновено строителството му на българска територия. По думите на Сергей Лавров, реализацията на проекта ще допринесе за енергийната сигурност на Европа. Той заяви готовността на руската страна да продължи конструктивния диалог както със страните-участнички в проекта, така и с Европейската комисия.

Чуйте какво казаха външните министри на България и Русия след срещата си.

 

„Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък”, е казал премиерът, цитиран от пресслужбата на правителството.

Той е обяснил, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България.

„Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети”, каза министър-председателят. Той отново изтъкна, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Министър Лавров е предал на премиера Орешарски поздрави от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. В обобщение на изразените в разговора мнения той посочи, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени.

„Искаме да работим прагматично”, заяви Сергей Лавров.

Протест посрещна Сергей Лавров на влизане в президентството.

"Всички строителни графици за газопровода "Южен поток" се спазват и ЕС ще рестартира преговорите по проекта", заяви Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Русия и Сърбия в близките дни са готови да подпишат договор за строителството на сръбския участък на "Южен поток", заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

"Придвижихме сериозно преговорния процес. Бих казал, че в близките дни ще бъдем готови да подпишем документа", каза Медведев по време на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич.

Вучич е потвърдил, че остават редица технически въпроси, които "бързо ще бъдат решени".

 

Според руския външен министър реализацията на проекта "Южен поток" ще помогне за засилването на енергийната сигурност не само на България, но и на цяла Европа, съобщава РИА Новости. Лавров направи изявлението на научна конференция в София, посветена на 135г. от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Руският външен министър оцени преговорите в България като много резултатни. "Констатирахме, че в последно време успяхме да постигнем нелоши резултати, достатъчно динамично се развиват търговските и инвестиционни връзки. Макар че в търговията има известен спад, виждаме път как да преодолеем тази тенденция, виждаме възможности за увеличение на стокообмена", каза Лавров.

Според него за 10г. руските компании са вложили в България почти 2 млрд долара.


Визитата в София се следи внимателно от международните медии.

„Всички строителни графици за „Южен поток“ се изпълняват и ЕС би трябвало да рестартира преговорите по проекта, заяви руският външен министър Сергей Лавров в София, съобщава Ройтерс.

„Призоваваме Европейската комисия да поднови контакти и се надяваме преговорите да са успешни“, каза Лавров, цитиран от Ройтерс. „Убедени сме, че ако има добра воля, всеки проблем може да бъде решен, заяви той. Разчитаме преговорите с ЕК да бъдат размразени“.

Сергей Лавров призова и за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и изрази тревога от растящия брой цивилни жертви и унищожението на инфраструктурата на страната.

Десетки протестираха пред президентството с искане да се сложи край на зависимостта енергийните източници от Русия. Друга група, водена от Атака, скандираше в подкрепа на газопровода „Южен поток“, съобщава Ройтерс.

Трета група, продължава агенцията, развяваща украински знамена и антируски лозунги настоя за освобождаването на украински кинорежисьор, арестуван по обвинения в организиране на бомбени атентати на Кримския полуостров през май.


„България и Русия ще се опитат скоро да подновят строителството на газопровода „Южен поток“, съобщава Bloomberg.

България, която разчита най-вече на руски газ за енергийните си нужди, спря проекта миналия месец, след като изпълнителният орган на ЕС поиска спиране на строителните работи заради опасения, че страната е нарушила правилата за обществени поръчки на общността, фаворизирайки местни и руски компании, обяснява агенцията.

Bloomberg цитира изказването на външния министър Кристиян Вигенин на пресконференцията с руския си колега Сергей Лавров, с изявлението, че „Южен поток е важен за енергийната сигурност на България, ЮИ Европа и ЕС като цяло“ и че „подкрепяме изпълнението му съгласно законите на ЕС. Надяваме се активният ни диалог с ЕК да ни позволи подновяването на строителството му на българска територия в най-кратък срок“.


РИА Новости цитира Пламен Орешарски с изявлението му, че се надяваме на диалог с Европейската комисия, който да позволи да се заемем със строителството на "Южен поток".

Руската агенция съобщава, че се проучва въпросът с включването на газопровода към линията Сърбия-Косово с паралелно създаване в Косово на потребителска мрежа на основата на дългосрочни договори за доставка на природен газ от Русия.

Министър-председателят Орешарски е подчертал, че един от най-важните проекти на наша територия, е „Южен поток”, съобщава РИА Новости.