Шест реки могат да прелеят до края на седмицата

/обновена/

18.06.2014 | 20:52 Редактор: Ирина Георгиева
Шест реки могат да прелеят до края на седмицата

До края на седмицата валежите продължават. Това повишава и риска от преливане на много реки у нас. От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че шест реки заплашват да залеят половин България в края на седмицата. Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейската система за предупреждение за наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица, предаде агенция Черно море. Най-сериозно покачване ще има на Искър и Янтра, а Огоста ще достигне критичния си праг, предупреждават от екоминистерството.

От Министерството на околната среда и водите вече са изпратили информация до всички застрашени общини и Гражданска защита.

"Вследствие на интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките”, обясниха от ведомството.

Информационната система за ранно предупреждаване при наводнения, върху която работи ресорното министерство, все още не е готова. Системата, която ще е съвместен проект с НИМХ, ще следи в реално време нивата на реки, язовири и дебелината на снежната покривка, пояснява DNES.bg. Изграждането й ще струва около 15 млн. лв.

Междувременно министър Димитър Греков отбеляза, че около 32 хил. декара, засети с пшеница и с ечемик, са пострадали сериозно заради дъждовете. По думите му от тези поразени площи няма нищо да може да бъде прибрано, предаде БТА. Той коментира, че заради валежите най-пострадали са посевите в плевенския, старозагорския, ямболския и казанлъшкия регион.

Министър Греков каза, че очакванията са били добри - за около 4,5-5 млн. тона пшеница и около 800 хиляди тона ечемик. Той прогнозира, че загубите на продукция няма да се отразят на крайната цена и тя няма да бъде по-ниска от миналогодишната.


В официалният сайт на МОСВ е отправено следното предупреждение:

18 юни 2014 | 12:25 Според прогнозите на EFAS се очаква покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната
МОСВ непрекъснато следи състоянието на водните обекти

НИМХ обяви за утре, 19 юни, жълт код за валежи на територията на цяла Северна България и областите Бургас, Ямбол и Сливен. През следващите денонощия водните нива в реките от цялата страна ще се повишават или ще останат без изменение. Следствие на очаквани валежи главно в Дунавската равнина и Източна България са вероятни по-съществени повишения на водните нива в поречия Искър, Вит, Осъм, Янтра (и по-големите и притоци Росица и Джулюница), Русенски Лом, Добруджанските реки и черноморските реки – Провадийска, Камчия, Айтоска, Факийска, Ропотамо. Възможни са локални поройни наводнения, следствие на интензивни валежи главно утре в района на Североизточна България – Търговищко, Шуменско, Разградско и в планинските райони.

В четвъртък и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни. Очакваните количества за денонощие са средно 15-30 л/кв.м, но локално и повече, до 50-60 л/кв.м.

Според прогнозите на EFAS (Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква покачване на нивата на реките в  по-голямата част от страната, като в периода 19 – 21 юни 2014 г. е възможно на места да бъдат достигнати високи и критични прагове на предупреждение.

/обновена: 20:00/

След бурята на 18 юни през деня, райони на София и Софийска област останаха без ток, съобщи ЧЕЗ. Компанията е изпратила аварийни екипи на компаниятая за възстановяване на повредените съоръжения. Вечерта без ток бяха части от Банкя, Горна баня, Герман. ЧЕЗ съобщи, че екипите ще работят до пълното възстановяване на електрозахранването, без прекъсване, с изключение на с. Чавдар, където там ситуацията е доста сериозна поради съборени стълбове от преминали смерч и силна градушка, съобщи агенция Фокус, цитирайки Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

В столицата имаше проблеми с оттичането на водата в редица райони - на Централна гара, около Кристал, надлезът Надежда се наводни.

В Карловско има наводнения. Във Варна преляха шахти.

Снимки на пътя Зл. пясъци-Варна, към 17:30 на 18 юни 2014. Наводненият път предизвика задръстване. Между 10 и 25 см дълбочина е достигала водата на места по 17-километровата отсечка.