БСП започва консултации за предсрочни избори

Обобщени реакции от деня

06.06.2014 | 23:37
БСП започва консултации за предсрочни избори

БСП ще започне консултации за провеждане на предсрочни избори ден, без конкретна дата, вероятно избори през есента, защото председателят Сергей Станишев намекна че е по-добре бюджетът за следващата година да бъде направен от нов парламент.

Ден след като ДПС поиска предсрочни избори до края на годината, а лидерът на ГЕРБ призова за избори веднага, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на 6 юни 2014, че партията е готова да започне консултации за провеждане на предсрочен вот.

На извънредна пресконференция лидерът Станишев действителноне конкретизира датата , но заяви, че изборите „ не бива да се протакат“ и не трябва да са "сега и веднага". Станишев се обяви и за въвеждането на задължително гласуване.

Репортаж на Вяра Петрова.

В първите реакции след изявлението на Станишев, от ДПС оцениха положително идеята по-ранните избори да се обвържат с бюджетната процедура, но бяха изненадани от предложението да се въведе задължително гласуване.

Репортаж на Вяра Петрова.

„Г-н Станишев обвърза идеята си за по-ранни избори с идеята да се предостави възможност на новото Народно събрание и новия кабинет да извървят бюджетната процедура. Заявявам това е отговорна позиция и мъдра позиция на един силен лидер", каза председателят на ДПС Лютви Местан.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ излезе с позиция заедно с предсрочните парламентарни избори да се проведе и референдум за задължителното гласуване.