Димитър Радев: Цифровизацията в България мина безболезнено

Има още доста работа по регулацията на сектора, твърдят от Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори.

17.11.2013 | 17:23
Димитър Радев: Цифровизацията в България мина безболезнено

„Цифровизацията в България мина безболезнено. Причината е високата пенетрация и големият процент покритие на платените телевизионни услуги. Близо 80% от домакинствата у нас ползват кабелни оператори“, заяви в ефира на Bulgaria On Air Димитър Радев, председател на управителния съвет на Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО).

По думите му цифровизацията на ефира е довела до увеличаване на абонатите на кабелните оператори след изключването на аналоговия сигнал на 30 септември. Той обаче не можа да даде конкретни данни за ръста на ползвателите на платени телевизионни програми. Такива се очакват най-рано в края на годината.

Според Радев обаче има още доста работа по регулацията на сектора. „Нужна е повече яснота от страна на държавата кои са важните параметри на надзора, трябва да се обърне внимание и на прозрачността и коректните играчи на пазара. Дълги години работата на кабелните оператори беше извън регулациите и това доведе до редица некоректни практики, които не са съвсем изкоренени“, поясни още Радев.

Той повдигна въпроса, че всяка телевизионна програма, която по закон се качва на мултиплекс без пари, следва да се дава безплатно и на кабелните оператори. БАККО преговаря с депутати, СЕМ, Комисията за регулиране на съобщенията, за да постигне подобна регулация между операторите и създателите на съдържание.