Петър Стоянович: Турските паметници на културата остават по наша юрисдикция

От Главното мюфтийство са категорични, че Турция няма претенции за собствеността на паметници на културата у нас.

12.08.2013 | 17:18
Петър Стоянович: Турските паметници на културата остават по наша юрисдикция

Турските архитектурни паметници, които се намират на наша територия и са неизползваеми, остават под българска юрисдикция, въпреки информацията за претенции от турска страна. Това заяви днес министърът на културата Петър Стоянович. Въпросът излезе на дневен ред след  изказване на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му в Пловдив, че архитектурните паметници от османски времена в България са в окаяно състояние и Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях. Новината съобщи Анадолската агенция.

Собствеността на вакъфските имоти е уредена между Българската и Турската страна още през 1909 година. Тогава всички имоти, които са били неизползвани остават във владение на Българската държава и така се слага край на спора по този въпрос. Ангажимент на страната ни остава тяхната поддръжка. Голяма част от паметниците на ислямската архитектура обаче към днешна дата се оказват в изключително лошо състояние.

„Аз лично не знам какво са си говорили тези хора в Пловдив. Не чета приказки от Братя Грим и за това като го видя черно на бяло ще мога да ви отговоря, но връщането на вакъфските имоти е невъзможно по този начин, тъй като този проблем е решен преди един век официално между Османската империя и Царство България,” коментира Стоянович.

От Главното мюфтийство са категорични, че Турция няма претенции за собствеността на паметници на културата у нас. Към момента обаче въз основа на Закона за вероизповеданията от 2002 година се водят дела за собствеността на редица други имоти на българска територия.

 „Главно мюфтийство не е извършило нещо, което да е в упрек на българското законодателство. Напротив, то се е възползвало от този нормативен акт, които е приет в далечната 2002 година,” коментира говорителят на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов

Той допълни, че имотите са много и различни, предимно религиозни храмове, но също така има и обработваеми земи, така също и дворове на храмове.

„Има дори случаи, при които храмът е наша собственост, но дворът не е, но пък ние имаме документ за него”, допълни Ахмедов.

 Повече по темата вижте от репортажа.