Над половината българи дишат силно замърсен въздух

Енергийната ефективност на сградите трябва да е приоритет, според екоминистъра.

29.04.2013 | 18:08
Над половината българи дишат силно замърсен въздух

Над половината българи в страната дишат силно замърсен въздух, в който концентрираните фини прахови частици е над допустимите нива, показва последния доклад за състоянието на и опазването на околната среда.

Основната причина за силното замърсяване е транспортът и битовото отопление. Най-висока концентрация на замърсяването се е отчетена в Перник, Видин и Враца. Около 22% от населението в страната живее в среда с над допустимите нива азотен диоксид от озон – 17.4%, а от серен диоксид – 1.8%.

„Колкото и да си мислим, че сме направили в сферата з намаляване на въглеродния двуокис, България за жалост остава шумна, прашна и неефективна държава, според този доклад”, каза Юлиан Попов, министър на околната и водите.

По думите на Попов един от приоритетите, от гледна точка на човешкото здраве, трябва да стане енергийната ефективност сградите. Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид (основен замърсител на въздуха наред с фините прахови частици), както и основен източник на азотни оксиди. В България този сектор формира основно парниковите газове - 79.9%.

Общо 21 държави от всички страни в ЕС имат проблем замърсяването на въздуха, обяви Ваня Григорова, директор на Изпълнителната агенция околната среда. По думите й е задействана първата стъпка по наказателната процедура за страната – първа по концентрация на фини прахови частици.