63% ръст на осъдителните присъди за трафик на хора

За пет години трафикът на хора в страната е намалял с 30%, заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

04.12.2012 | 17:30
63% ръст на осъдителните присъди за трафик на хора

България бележи успех в борбата с трафика на хора. През последните пет години осъдителните присъди за такова престъпление са нараснали със 63%. Трафикът на хора е намалял с 30 %, обяви министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на международна конференция в София, посветена на проблема. Експертните прогнози са за още по-положителни резултати след синхронизирането с европейското законодателство и след като България подписа  конвенция за Съвета на Европа за противодействието на трафика на хора.

В момента у нас наказателният кодекс предвижда присъди от 15 години затвор и глоба в размер на 100 хиляди лева за лица, осъдени за трафик на хора. Необходими са обаче нови и иновативни механизми, тъй като в България остава проблемът с обезщетяването на жертвите.

В конференцията в София участват експерти от над 40 страни-членки на Съвета на Европа в четири модула.  Първият е на тема превенцията сред малцинствата и по-специално ромите. Другите включват мерки за повишаване на информираността сред обществото, отчитането на добрите практики от страни като Холандия и Франция.
Форумът е организиран от Европейския съвет и Националната комисия за борба с трафика на хора.
Репортаж от събитието вижте от видео файла.