Десислава Атанасова и Кристина Михайлова за отговорността, личния пример и въпроса „Защо“

Новинарките на Bulgaria ON AIR гостуваха в последното издание на Медиите ON AIR

28.02.2016 | 00:00 Редактор: Константина Маркова
Десислава Атанасова и Кристина Михайлова за отговорността, личния пример и въпроса „Защо“

Добрият журналист открива начин да достигне до зрителя честно. Безспорно влияе на хората, затова трябва да го прави по ненатрапчив начин и да представя всички гледни точки – бяха единодушни водещите на новините на Bulgaria ON AIR Кристина Михайлова и Десислава Атанасова в предаването на Медиите ON AIR.

Новите лица на новинарските емисии, които са част от екипа на телевизията отскоро, разказаха в студиото на Доника Ризова как новините се случват според хората, които ги представят, какви са техните лични каузи и кое прави въпроса „Защо“ важен.

Историите им преди да се гмурнат в професията изненадват. Десислава Атанасова разкри, че е искала да стане дипломат, но след като завършва образованието си, се обзалага, че може да се справи с всичко - и така се озовава в регионалната телевизия в Благоевград. Кристина Михайлова пък се спира на журналистиката, защото обича да пътува и да общува с хора.

В професията си са се срещнали с много и различни хора, разказвали са тъжни и щастливи истории, съобщавали са добри и лоши новини. Но и двете са убедени, че в новинарските емисии винаги трябва да присъства добрият пример и положителната страна на всяко нещо.

„Ако можех да избера коя да бъде първата новина в емисията, бих заложила на добрата новина“, казва Десислава.

„Бих започнала с наистина важната новина, но не с идеята да се покаже отрицателната страна, а по начин, който показва как се развиват и подобряват нещата. Бих завършила с много добра новина“, добавя Кристина.

Водещите са категорични, че е важно да бъдат обективни винаги, включително когато задават въпроси на събеседник в интервю.

„Носим голяма отговорност за това как изглеждат новините. Не смятам, че трябва да си позволяваме лично отношение. То не е общовалидно. Нека оставим хората сами да преценят“, каза Кристина.

Десислава вярва, че носи отговорност като човек, който разпространява добрия пример и говори за важните неща в живота.

„Бих дала всичко, за да се набляга на простичките неща, които могат да те накарат както да се усмихнеш, така и да заплачеш. Социалните теми са ми доста по-близки. Обичам професията си, защото можеш да се докоснеш до всичко, да видиш отсрещната страна и да промениш нещо“, казва тя.

Кристина добавя: „Преди дни правех репортаж за благотворителна кауза и смятам, че това е важно, защото сме хора, които се грижат за своето настояще. Търсим историите, а не просто новини. Чистата новина не винаги е възприета като нещо, което те засяга лично. Когато видиш и човешката страна, се убеждаваш, че нещата са важни“.

Водещите коментираха и обобщенията за журналистическата професия, че е инструмент за манипулация.

„Не си се представям в друг образ. Факт е, че ние влияем на хората, но не като ги убеждаваме в мнението на медиата, а като помагаме да видят всички гледни точки“, каза Кристина.

Десислава допълни: „Избрали сме да бъдем част от журналистическата гилдия, но не се слагаме под общ знаменател с всичко, което се говори за журналистиката. Важно е ние да се чувстваме чисти. Добрият журналист открива наичн да достигне до зрителя честно“.

Като хора, които всеки ден търсят истината и задават безброй въпроси, за да достигнат до нея, двете журналистки мислят, че най-задаваният въпрос е „Как“, защото „дава най-изчерпателния отговор“, според Десислава, а сред най-важните - „Защо“ – защото „носи логиката на цялото действие“, допълва я Кристина.

„Когато бях ученичка, на дъската в кабинета по философия беше изписан въпросът „Защо“, който никога не се триеше. Първият и най-важен урок, който научихме, бе, че той ще ни води във всяко наше действие. Ако не можем да си отговорим на въпроса в професията, няма да има смисъл да продължаваме да го правим. Работата ни като журналисти е да намираме тази логика и да я представяме на хората“, разказва Кристина.

Водещите признават, че е имало е случаи, в които не са успявали да овладеят емоциите си - и те влизат в графата с невинните гафове в ефир.

Зрителят рядко разбира за подобни „гафове“, но въпреки това водещите на Bulgaria ON AIR са отворени за обратна връзка, а основните критици са семействата им.

“Синът ми не просто ме гледа, но и винаги отбелязва по нещо, което му е направило впечатление – казва Десислава. – Обикновено казва: „Мамо, много добре представи тази емисия, но...“. Винаги го има това „но“. Семействата не гледат просто, за да ни се радват, а и заради градивната критика.