Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Какво постигнахме за 10 години в ЕС

Разговор за докладите, еврофондовете, еврото, Шенген и новия бюджет на ЕС

21.01.2017 | 18:30 Редактор: Васил Детелинов
Какво постигнахме за 10 години в ЕС

10 години след членството - България  остава най-бедната страна в ЕС.  Това коментираха в „Брюксел 1“ бившите вицепремиери  Ивайло Калфин и Николай Василев, както и Юлиана Николова от портал „Европа“ и Петя Георгиева  от НБУ. 

Ивайло Калфин смята, че през тези години България не е насочила средствата от оперативните програми към икономиката, за да има промяна в стандарта на живот. По думите му ако България е искала да запази гражданите си, е трябвало да създаде по-добри условия за тяхното развитие. Това обаче не означава, че членството в ЕС е лошо. 

Юлиана Николова акцентира, че оставаме най бедни,  защото производителността на труда не се е развила. Все още голяма част от населението смята, че ЕС трябва да промени правосъдната ни система. 
 
А Николай Василев смята,че сме най-бедни в ЕС защото влязохме и като такива. Добрата новина е, че все пак бедността намалява, а не се увеличава. Той смята, че през последните години икономически растеж е добър, а Гърция не трябва да  е критерии за сравнение. 


България е далеч и от еврозоната смята още бившия вицепремиер Николай Василев.  Според него членството  е било реално през 2015 г. Сега обаче се отдалечаваме. Причината за това е, че правителството не поставят въвеждането на еврото като приоритет. „Проблемът е дипломатично-икономически: нас не ни искат, а ние не правим достатъчно, за да ни поискат“, коментира Николай Василев. 
 
Калфин пък смята, че членството в еврозоната трябва да стане когато България е готова за това. Сега тя не е. „Ако сега влезем, това няма да е добре за хората и икономиката“, аргументира се Ивайло Калфин. 

Николай Василев контрира, че въвеждането на еврото няма да удвои цените, както се говори и спекулира с темата.  Той смята, че още един надзор над банковата ни система ще е сигурност, че няма да се стигне до фалит като този на КТБ. 

 

 

 

Юлана Николова пък смята, че първо трябва политически да сме готови за еврото като знаем какво искаме от еврозоната, какво ще ни донесе тя и каква икономика искаме да развиваме,.

По отношение на мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред, Юлиана Николова  коментира, че преди 5 години той е бил излишен. Сега обаче е необходим за да продължи съдебната реформа. 

А Калфин акцентира на това, че мониторингът не помага и е излишен.  Не провежда механизми.  Петя Георгиева от НБУ е на мнение, че той трябва да продължи, защото без него правораздавателната система няма да успее. 

По темата с Шенген, Николай Василев  коментира, че технически сме готови, но не трябва да бъдем сравнявани с останалите страни  от безграничната зона. 

Калфин смята, сега е по-добре да не сме член, защото с Румъния сме буфер, който спира мигрантите към останалите страни. 

Юлиана Колева обясни, че не сме в Шенген заради променената обстановка в региона и общото недоверие към България.

В студиото на „Брюксел 1“ гостите на Милена Милотинова коментирана и кандидатурата на българския еврокомисар. Според Калфин- липсата на еврокомисар е унизително за страната ни. Така губим влияние и портфейл.  Юлиана Николова определи ситуацията като още една голяма тухла към имиджа ни. А Петя Георгиева акцентира, че е странно как страна-членка не е била подготвена за тази ситуация, при положение, че е знаела за смяната.