Ще има ли недостиг на „занаятчийска“ бира?

Блумбърг с репортаж за хмела, от който се произвежда висококачествена "занаятчийска" бира

20.08.2014 | 12:34 Редактор: Виктория Крумова
Ще има ли недостиг на „занаятчийска“ бира?

Безценният хмел на Ричард Капър ще бъде събран само след няколко седмици.

Ричард и съпругата му Алисън отглеждат хмел откакто се помнят във ферма в провинцията на Уочестъшиър. Имат 100 акра, посветени на деликатното растение. Това е хмел, достатъчен за производството на 46 милиона халби бира. Хмелът е много търсена стока, благодарение на бум в бизнеса със „занаятчийска“ бира. Това е така, защото те използват 6 пъти повече хмел от големите корпоративни пивовари. Вкусът е вътре, а бирата – навън. Индустрията със „занаятчийска“ бира се зароди в САЩ, където пред последното десетилетие цените на хмела са се увеличили двойно, дори се говори за дефицит на растението.

Преди 3 години Гари напусна работата си като адвокат заради дългогодишната си страст – да произвежда висококачествена „занаятчийска“ бира.

Гари използва предимно американски хмел, както много пивовари. Хмелът в САЩ е 35% от световния пазар. Великобритания произвежда само 1.5%. Но ако слуховете за недостиг в САЩ се окажат верни, пивоварите ще трябва да започнат да търсят хмел другаде.

Пазарът се свива, но има достатъчно производители на хмел и пивоварите трябва да се насърчат да използват всички налични видове хмел.

Дали се вижда залезът на „занаятчийска „бира“? Едва ли. Вероятно ще бъде от различен сорт хмел.  

Още по темата