По 16 пъти в седмицата пием бира през лятото (видео)

Инвестиции за 67 милиона лева направили производителите на кехлибареното пиво през 2012.

24.04.2013 | 13:26
По 16 пъти в седмицата пием бира през лятото (видео)

През юли месец пълнолетните граждани пият бира шестнадесет пъти седмично, заяви в Сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria ON AIR главният секретар на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова. Тя уточни, че активният сезон за продажба на бира е между май и август месец. През септември консумацията спада на дванадесет пъти седмично, за да стигне до шест през зимните месеци.

Инвестициите в сектора за миналата година са около 67 милиона лева. Новите марки на пазара за 2012 са двадесет, коментира Радомирова. Тя уточни, че около 50% от инвестициите са в иновации. По данни на Националната статистика 67% от парите са вложени в разработването на нови продукти.

Предварителните данни сочат, че през миналата година на пазара са реализирани общо над 5 милиона хектолитра пиво. По данни на Агенция „Митници“ са събрани 82 милиона лева от акциз, което е с 5.6 % повече на годишна база, допълни Радомирова и подчерта, че оживлението е положителна тенденция на фона на спада преди това.  През миналата година в страната е внесена още около 300 хиляди хектолитра бира, основно през големите търговски вериги. За сравнение една малка пивоварна у нас произвежда до 200 хиляди хектолитра на година, сподели още главният секретар на Съюза на пивоварите.

Българските производители традиционно изнасят продукцията си към Румъния, Македония, както и към Испания, Канада.

Коментарът може да  видите и от видео файла.