Милена Милотинова: Научих сина си на честност и толерантност

Водещата на новините на Bulgaria ON AIR и Брюксел 1 даде интервю на в. "Всичко за семейството"

17.01.2016 | 00:00 Редактор: Константина Маркова
Милена Милотинова: Научих сина си на честност и толерантност

По телевизора Милена Милотинова порасна пред очите на зрителите и се превърна от крехко момиче в уверена жена, пише вестник „Всичко за семейството“ в последния си брой. Тръгна от новинарските емисии на БНТ, мина за кратко през политиката като депутат от НДСВ, през последните години тя е едно от лицата на Bulgaria ON AIR. През цялото време Милена пази личния си живот от прожекторите, макар че жълтата преса нерядко се занимава с нея. Остава обрана и при разговора ни, не изпада в прекалена женска бъбривост.

Водещата на новините на Bulgaria ON AIR смята комбинацията от кариера и семейство за задължителна, а личната й кауза е защита на жените от насилие.

Ето какво сподели тя в интервю пред журналистката Пепа Йорданова от седмичното издание:

Журналист, новинар, успяхте ли да се насладите и на празниците?

Да, напълно, макар че работих и четирите почивни дни около Коледа. Но вечерите ми бяха прекрасни - в семейна и приятелска среда човек винаги се чувства добре. В дните около Нова година почивах и пътувахме. Обичам да пътувам, но не ми се случва често. Затова истински се наслаждавам на такива моменти и гледам да извлека максимума от тях.

Възможна ли е комбинацията семейство и кариера?

Не само е възможна, но е просто задължителна. Едното не върви без другото. Поне при мен. Взаимно се допълват. Не знам дали един човек с успешна кариера би бил удовлетворен, ако вкъщи е сам. Аз работя по-добре, когато знам, че вкъщи нещата са наред. Според мен максимата, че семейството страда от кариерата на жените, е много демоде. Тъкмо напротив -какво по-добро от това детето да знае, че майка му е пълноценен и успешен човек, тя да му бъде пример как да се справя с житейските ситуации, които понякога са доста сложни. Това прави и децата по-самостоятелни, с по-голямо самочувствие и по-пълноценни.

В новините сте от студентка, научихте ли се да не преживявате лошите?

Стремя се към това, но не съм успяла изцяло.

С какво са различни новините в Bulgaria ON AIR?

С това, че не търсим скандалното, а се фокусираме върху наистина съществените, важните неща от живота. Имаме много международни новини, защото това, което става около нас, неминуемо рефлектира и върху нашия живот. Всичко в света е взаимно свързано, няма изолирани явления. Конфликтите в Близкия Изток, събитията в Северна Африка и бежанските потоци, които те произведоха, за пореден път го доказаха. Затова и ние от самия старт на телевизията застъпваме международните новини доста повече от другите телевизии.

Какви цели преследвате с авторското си предаване?

Всяка събота в "Брюксел 1" говорим за най-важните събития в Европа. Коментираме тенденциите, които се крият зад събитията. Ние сме част от всичко, което се случва в Европа, и няма как да е иначе. Решенията, които се вземат от институциите в Брюксел, рефлектират върху живота на всеки един от нас, затова в предаването говорим много за тях. Много голям процент от законодателството ни идва от ЕС, така че това, което става в Брюксел е толкова важно, колкото и това, което става в българския парламент.

Станахме ли повече европейци или ориентът още ни държи здраво?

Цивилизационният избор, който направихме, присъединявайки се към ЕС, мисля, че отговаря на този въпрос. След като промениш голяма част от законодателството си така, че да съответства на приетите норми в Европа, няма как да не си европеец. По-важно е обаче как се чувстваме в душата си.

Мисля, че въпреки близкото до Ориента географско положение, българите винаги сме се стремели към Европа - още след Освобождението много нашенци са отишли да учат именно в Европа, и връщайки се, са донесли и европейските ценности у нас. Въобще - стремежът на българите винаги е бил насочен към Европа, въпреки някои чисто ориенталски навици, част от които са останали и до днес.

В холивудските филми тв водещите са най-често кучки, готови да подлеят вода на всички колеги. Каква е атмосферата в бг нюзрума?

Сигурно зависи от нюзрума. В нашия нюзрум не е така. В Bulgaria ON AIR на мен лично ми е спокойно, независимо че има доста напрегнати откъм събития дни. Атмосферата при нас е по-скоро колегиална и приятелска. С доста от колегите се познаваме години преди да работим в Bulgaria ON AIR, което определено помага в работата, а и с новите колеги много бързо се сработваме. Това, което ми харесва при нас, е, че има екипна атмосфера, че можем да разчитаме един на друг.

Има ли място за приятелства в тв бизнеса, вие имате ли такива?

Има, разбира се. И аз имам много телевизионни приятелства. Помислете си - една трета от активния си живот човек прекарва работейки. И неминуемо създава и приятелства покрай работата. Някои от тях - доста трайни. И аз имам такива - едно от тях е приятелството ми с Нина Спасова от времето на БНТ например. Но имам и приятелства в нашата гилдия, които са възникнали извън служебната среда като това с Цвети Ризова от Би Ти Ви, с която никога не сме работили на едно място.

Липсва ли ви репортерската тръпка?

Вече не. В самото начало, когато започнах да водя новини по БНТ, много ми липсваше и винаги когато имах възможност, отивах да правя репортаж, независимо дали в България или в чужбина. Била съм на толкова много места - и спокойни, и опасни. Отразявала съм толкова много и различни събития. Интервюирала съм много интересни хора - и обикновени, и фигури от световната политика като Шимон Перес, Ясер Арафат, Мадлийн Олбрайт, знакови фигури на Балканите като Зоран Джинджич, Воислав Кощуница, Борис Трайковски. И сега правя доста интервюта извън студиото. Заради предаването "Брюксел 1" пътувам понякога до Брюксел или Страсбург, но не със същата интензивност, както преди.

Правите два филма за македонския въпрос, изместиха ли мигрантите този проблем?

Мигрантската тема е най-голямата тема в Европа. Затова и толкова често коментираме събитията, свързани с нея, в предаването ми. Тя, разбира се, измести много от темите, които са на дневен ред. Иначе и сега стои интересът ми към българите и в Македония, и в Западните покрайнини, с чиито права има много проблеми. Сърбия и Република Македония се стремят към членство в ЕС и сега е моментът въпросът за правата на българите там да бъде поставян отново и отново до промяна на ситуацията. В преговорния процес могат да бъдат решени доста въпроси.

Има ли у нас дискриминация на жените при избора за високи позиции?

Не знам дали точно дискриминация е думата. Имаме много жени на ръководни постове и в бизнеса, и в държавната администрация. Но няма какво да се лъжем, много по-лесно мъже заемат ръководни позиции. Освен това все още има работодатели, които смятат, че е по-рисковано да назначат жена, отколкото мъж. Води ги мисълта, че жените излизат в отпуск по майчинство, или в болнични, когато децата им се разболеят. Не се водят от това колко ефективен е човек в работата си, а колко време ще присъства. Радващото е, че има и работодатели, които се интересуват повече от резултата от работата. Ако съдим по статистиката обаче, има и друг проблем - жените в България вземат около 13% по-ниски заплати от мъжете на същата позиция. Средно в ЕС мъжете получават с 16% повече от жените на една и съща позиция според данни на Евростат и тук вече може да се говори за дискриминация, но това не е само наш проблем. В много по-развити общества от нашето като Австрия и Германия например, разликите в заплащането са по-големи - над 20%. Това едва ли може да ни успокои обаче.

Темата за правата на жените изглежда ви интересува?

Да, имам отношение към темите, свързани с правата на жените. Има проблеми, като насилието над жени в дома, на улицата, на работа, за които трябва да се говори непрекъснато. Защото жертвите на подобно отношение и престъпления трябва да знаят, че обществото е на тяхна страна, да бъдат окуражавани, във всеки един момент и ситуация да знаят, че те са жертвите, а не причината за насилието, извършено върху тях. Това е кауза, на която бих се посветила и лично.

Какво мислите за думите:" Или жена, или журналистка"?

Абсолютно неточни! Много далеч от истината! В крайна сметка някои от журналистките са едни от най-харесваните жени навсякъде по света, нали? Истина е, че на много от нас понякога работният ден приключва с последната емисия новини късно вечер. Добрата новина е, че това не е всеки ден. Някои пък стават в 4 сутрин. Други правят репортажи от опасни райони. Такава професия сме си избрали. На лекарките да не би да им е леко, те дават и нощни дежурства.

С какви чувства напуснахте политиката, съжалявате ли за този период от живота си?

Не, не съжалявам. Това е друг професионален опит.

Каква оценка си давате като майка?

Даването на самооценка е много трудно нещо и много субективно. Стига ми да знам, че съм давала и давам всичко от себе си, за да възпитам един добър и пълноценен човек.

На какво учите сина си и успявате ли да намерите общ език с него?

На честност, толерантност и грижовност. На това да бъде добър човек, да умее да поема отговорност, да вярва в себе си.

В България или зад граница - къде виждате бъдещето му и къде ви се иска да е то?

Където се чувства щастлив. Ако намери добро поприще у нас, нека остане у нас, ако му се ходи в чужбина - аз съм последният човек, който би го спрял. Той трябва да вземе решение сам. А аз ще му помагам, ако има нужда, каквото и да реши.

Носите ли работата вкъщи, споделяте ли за проблемите си у дома?

Вече не. В началото - преди години, ми се е случвало да пренеса служебните проблеми у нас. Но сега не - има толкова много важни и интересни неща, за които да се говори с най-близките. Но иначе, без да нося проблеми у дома, разбира се, се налага да работя доста и от вкъщи, когато подготвям съботното предаване.

За толкова години на екран и под прицела на жълтите медии успяхте ли да свикнете с тях или още ви ядосват?

Трудно, но се научих да подминавам злонамерените публикации. Мисля си, че на откровените лъжи даже не трябва да се отговаря.

Коя е най-голямата измислица, която сте чели за вас?

Тя не е само една. В общи линии всичко, което се тиражира като клюка около мен и близките ми е невярно. Просто се стремя да запазя личния си живот като неприкосновена територия, до която имат достъп само най-близките ми хора. Но това не трябва да е повод да се пишат измислици. И ми се иска да вярвам, че нараства броят на интелигентните читатели и измислиците няма да намират голяма публика.

Жената водеща винаги трябва да изглеждах свежа и красива - какви са вашите женски трикове за това?

Повече сън, когато това е възможно. Сънят възстановява най-добре.

Спорт или диета?

Определено спорт. Ски или плуване например са много по-добър вариант от всяка диета. Хората, които ме познават, знаят колко обичам да карам ски, как ме зарежда планината и при всяка възможност се качваме заедно с приятели на пистата.

Опитвате ли се да учите сина си на здравословно хранене или бургерите побеждават?

Победили сме бургерите много отдавна. Това не беше никак лесно, защото бургерите винаги вървяха с примамки като малки детски играчки и прочие бонуси. Но битката отдавна е проведена. Дори той вече ни прави забележки, ако ние се отклоним в бързината към някоя верига за бързо хранене.

Имате ли самочувствието на успяла жена?

В живота всичко е относително. Твърде претенциозно би било да кажа, че съм успяла. В много отношения сигурно съм успяла, в други - не. Смятам, че имам още какво да постигам.

Какво искате да постигнете след 5, след 10 години? Как си представяте Милена тогава?

Не си поставям дългосрочни цели. Искам да съм здрава, да имам време за себе си и за тези, които обичам, да не пропускам прекрасните мигове, които ми поднася животът. Имам и прекрасна професия. Така че не си правя дългосрочни планове. Има една мисъл, която животът много често ни припомня - че животът е това, което ни се случва, докато си правим други планове. Много е вярна.

***

Милена Милотинова е родена на 10 септември 1968 г. в София. Завършва в Софийския университет българска филология и английски език и литература. Дипломна работа прави във Факултета по журналистика, специализира в Би Би Си и Ен Би Си. Започва работа в БНТ още като студентка през 1990 г., където остава до 2001-а като водещ на "По света и у нас". Автор е на повече от 10 документални филма, между които и носителите на няколко награди "Хроника на едно национално предателство" и "Спасените". През 2001-2005 г. е депутат от листата на НДСВ. В телевизия Bulgaria ON AIR е от създаването й през 2011 г. като водеща на новините. Освен това е автор и водещ на предаването "Брюксел 1", което върви всяка събота от 18 ч.

Омъжена е за икономиста Димитър Колев, имат 20-годишен син Асен.