Зукърбърг призова за нова глобална регулация на интернет

“Носим отговорността да пазим хората в безопасност в нашите услуги", заяви той

01.04.2019 | 14:56 Редактор: Ралица Братанова
Зукърбърг призова за нова глобална регулация на интернет

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг призова за нова глобална регулация на интернет, като препоръча въвеждането на широки правила, свързани със съдържанието, включващо насилие и омраза, с провеждането на честни избори, неприкосновеността на личния живот и преноса на данните, пише Bloomberg.

В изявление, което беше публикувано и във в. Washington Post, Зукърбърг заяви, че компанията му иска регулации, които ще поставят основи за това кое съдържание да бъде забранено и ще изискват компаниите да изградят системи, с които да сведат подобна информация до минимум.

“Носим отговорността да пазим хората в безопасност в нашите услуги. Това означава да решим какво се счита за терористична пропаганда, реч на омразата и др. Ние непрекъснато преразглеждаме политиките си заедно с експерти, но при нашия мащаб ние винаги ще правим грешки и ще вземаме решения, с които хората не са съгласни", твърди той. 

Facebook изгради система за сканиране на съдържание, която през годините добави правила, базирани на реакциите към промените в потребителското поведение или публичното недоволство след инциденти, като стрелбата в Нова Зеландия.

Миналата седмица компанията се насочи към блокиране на съдържание, свързано с национализъм и бял сепаратизъм.

Когато потребителите на уебсайта или компютърните системи отбележат дадено съдържание като проблемно, те го изпращат до някой от всички 15 хил. модератори на съдържанието по света, които имат право да свалят въпросното съдържание, ако то нарушава правилата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК