Ще плащаме 10 пъти по-малко за трансгранични банкови преводи

Новият регламент влиза в сила от декември тази година

14.02.2019 | 21:26 Редактор: Ралица Братанова
Ще плащаме 10 пъти по-малко за трансгранични банкови преводи

10 пъти по-ниски такси за трансгранични банкови преводи в евро ще плащаме след приетия днес нов регламент от Европейския парламент. Той беше одобрен с огромно мнозинство от 532 гласа "за“ и само 22 "против". 

Новите правила влизат от декември тази година. Ако досега сте искали да направите превод в евро в чужбина, за него е трябвало да заплатите такса средно от около 20 евро. След влизането в сила на новия регламент тази такса ще спадне до 2-3 евро на банков превод.

Досега съществуваше дискримнация между потребителите в страните от еврозоната и тези извън нея. 

Държавите в еврозоната се ползват от единна зона за еврови плащания и поради тази причина плащат изключително ниски таски. Статистиката показва, че в България банковите такси за трансгранични преводи са най-високи от целия Европейски съюз.

След влизането в сила на новите правила целта е таксата за трансгранични преводи да се уеднакви с таксата за превод в страната между две български банки например.

Другата цел на европейския регламент е да направи по-прозрачни разходите за превалутиране.

Ако плащаме с карта в чужбина или теглим пари от банкомат, на него вече ще се изписва информация за обменния курс, както и за допълнителните банкови такси, които ще трябва да платим. Досега те бяха неизвестни.

Според някои изчисления новите правила ще спестят разходи за един милиард лева.

Харесайте ни във Facebook ТУК