Министрите на петрола на страните от ОПЕК се срещнаха във Виена

Целта е да се договори намаляване на добива на петрол от януари

06.12.2018 | 13:27 Редактор: Ралица Братанова
Министрите на петрола на страните от ОПЕК се срещнаха във Виена

Във Виена започна втората редовна среща на Организацията на страните износителки на петрол. Основната цел на форума е да се договори от януари намаляване на добива на петрол, което ще доведе до повишаване на цената на черното злато.

На форума в австрийската столица ще присъстват и представители на страни, които са извън петролния картел. Една от тях е Русия. 
Саудитска Арабия, която е реалният лидер на ОПЕК, намекна за необходимостта от намаляване на добива на суровината заради опасения от пренасищане на пазара. Москва обаче се обяви против.

Като трети най-голям производител в ОПЕК Иран поиска да не намалява своя добив, докато не бъдат вдигнати американските санкции срещу страната. 

Същевременно САЩ също не желаят орязване на добива, тъй като Вашингтон иска цените на суровината да се задържат ниски.

Източници от ОПЕК посочиха, че организацията обсъжда идеята за намаляване на добива през следващата година чрез връщане на производствените квоти, договорени през 2016 г. Подобен ход би означавал орязване на производството с повече от 1 милион барела на ден. 

Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ увеличиха производството от юни, след като Тръмп призова за по-голямо производство, за да се компенсира по-ниският ирански износ заради санкциите на САЩ. Петролните цени се сринаха с почти 1/3 от октомври до 62 долара за барел.