Туск: Компромис за Brexit е все още възможен

Той обаче защити позицията на ЕС, като посочи, че “безкомпромисен” е именно британският министър-председател
Публикувана: От:

В свое изявление председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обяви за “истински почитател” на британският премиер Тереза Мей, пише BBC.

Той обаче защити позицията на Европейския съюз (ЕС) за Brexit, като посочи, че “безкомпромисен” е именно британският министър-председател.

Още по темата

 

В петък Мей настоя за повече уважение от Брюксел, след като лидерите на ЕС отхвърлиха по-голяма част от предложенията ѝ за напускането на Великобритания на Общността.

На срещата на върха в Залцбург по-рано тази седмица ЕС заяви, че предложеното ново икономическо партньорство от британския премиер “няма да работи” и “има възможност да подкопае единния пазар”.

Кралството трябва да напусне ЕС на 29 март следващата година. Двете страни обаче се опитват да постигнат споразумение до ноември, за да може то да бъде ратифицирано до тази дата.  

Няколко часа след като Мей заяви в комюнике от Downing Street, че отхвърлянето на плана ѝ от ЕС е “неприемливо”, Туск посочи, че лидерите на ЕС са се отнесли “сериозно” към предложенията и са отбелязали, че “са стъпка в правилната посока”.

Той добави, че резервите на ЕС по отношение на плана Чекърс са били ясни на Великобритания в продължение на седмици.

Според него все пак постигането на компромис между Кралството и ЕС все още е вероятно.

“Казвам тези думи като близък приятел на Великобритания и истински почитател на премиера Мей”, добави още председателят на Европейския съвет.

Четете повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари ( 0 )