Гърция излезе с пет предложения за името на Македония

Гръцкият външен министър Никос Коциас ще посети Скопие на 22 март, за да бъдат обсъдени вариантите

20.03.2018 | 16:00 Редактор: Велислав Филипов
Гърция излезе с пет предложения за името на Македония

Гръцкият външен министър Никос Коциас ще посети Скопие по-късно тази седмица (на 22 март), за да обсъди петте варианта на име на Македония, които Гърция предлага, пише "Катимерини".

Предложенията за име са: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие), допълва изданието.

Преговорите между Македония и Гърция са приветствани от международната общност, но и силно критикувани в Гърция, включително и от страна на коалиционния партньор на СИРИЗА - ANEL ("Независими гърци"). Лидерът на партията и министър на отбраната Панос Каменос нееднократно е заявявал, че няма да приеме думата "Македония" в името на северната съседка на Гърция, нито ще се откаже от искането за промяна в Конституцията на Македония.

По-късно днес в Атина е планирана среща между Каменос и премиера на Гърция Алексис Ципрас, посочва още "Катимерини". В понеделник, още преди да станат ясни вариантите на Коциас, Каменос заяви пред журналисти, че коалицията със СИРИЗА ще устои до края на мандата.

Между двете партии обаче възникват редица конфликти - не само свързани с името на Македония, но и заради двама гръцки войници, задържани от Турция с обвинения за нарушаване на границата. Те са били част от редовен граничен патрул в условията на лоша видимост.

Атина вече на няколко пъти отхвърля искането на Турция да върне осем турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Именно казусът с гръцките военни ще е във фокуса на срещата между Ципрас и Каменос, анонсира преди ден говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, цитиран от Ana Mpa.

По информация на агенцията гръцкият външен министър е получил заплашително писмо във връзка с преговорите с Македония. "Гърците трябва да се борим за своите идеали, история и идентичност", пише в писмото, в чийто плик е имало и куршум, твърди източник на агенцията.

Спорът за името на Македония между Атина и Скопие продължава почти 30 години. Гърция вижда опит за присвояване на историята и териториални претенции от страна на северната им съседка с желанието да използва името на едноименната гръцка област в своето конституционно име. Заради непризнаването на Македония от Гърция страната е блокирана и не може да стане член на ЕС и НАТО.

В началото на годината гръцкият премиер Алексис Ципрас обясни в интервю за в. "Етнос", че географската област Македония е разделена между три държави. "В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония", поясни той.

Българският президент Румен Радев изрази позицията на София в този казус, заявявайки по време на визита в Македония, че страната ни няма да приеме име, в което има "географски ориентири", които да подсказват претенции към България.

Повече новини четете на Investor.bg.

Снимка: Pixabay