ЕС удължи санкциите срещу Русия за Крим с още 6 месеца

Могерини увери, че Брюксел никога няма да приеме анексията

12.03.2018 | 23:03 Редактор: Василена Василева
ЕС удължи санкциите срещу Русия за Крим с още 6 месеца

Европейският съюз удължи с шест месеца санкциите срещу Русия, наложени за анексията на Крим и Севастопол, само дни, след като руският президент Владимир Путин обяви, че те никога няма да бъдат върнати на Украйна.

"Стоим твърдо зад териториалната цялост на Украйна и призоваваме Русия да поеме отговорностите си за пълно изпълнение на Минските споразумения, с които санкциите са свързани", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, която днес е в Киев, цитирана от Dnes.bg

До 15 септември е удължено замразяването на сметките и забраната за пътуване в ЕС на 150 лица и 38 компании от близкия кръг на Кремъл, както и на функционери и военни, участвали в анексията през 2014 г. Сред тях са Аркадий Ротенберг, спаринг партньор по джудо на Путин, както и приятелите му Николай Шамалов, Юрий Ковалчук и др. В списъка са руските депутати Дмитрий Рогозин и Игор Лебедев, съветникът на Путин Сергей Глазиев, олигархът Константин Малофеев и мн др. 

Украинският премиер Володомир Гройсман благодари на ЕС за „ясната позиция за целостта на Украйна и за неприемането на агресията от страна на Русия“ по време на пресконференция в Киев заедно с Могерини.

Предстои и удължаването на подобни мерки срещу настоящото ръководство на Крим и Севастопол, срещу което сегашните ограничения изтичат през юни и юли.

Заедно с удължаването на санкциите ЕС обяви нови 24 млн евро хуманитарна помощ за Източна Украйна и по-специално за Донбас, където военните действия с проруски настроени бунтовници продължават. Това закръгля помощта на Брюксел за Донбас и Луганск на 700 млн евро.

Европейската комисия предлага и заем от 1 млрд. евро за подкрепа на украинския бюджет, който предстои да бъде утвърден от страните членки и от Европейския парламент.

Федерика Могерини призова „Газпром“ да пусне газа на Украйна, който беше спрян в началото на месеца едностранно, като руската държавна компания върна и предплатените от Киев пари за месечни доставки. Тя съобщи, че еврокомисарят за енергетиката Марош Шефчович се опитва да посредничи за провеждане на среща между енергийните министри на Украйна и Русия за уреждане на проблема. Засега Москва не е отговорила не неговото писмо за организирането й. Междувременно Украйна се снабдява с нужните й количества чрез обърнатия поток на газа по тръбата, която идва от Русия до Словакия.