Снежен ад скова Испания! Рекордни жеги в Австралия

В САЩ заради мощните снежни бури хиляди пътници на летище "Кенеди" в Ню Йорк остават блокирани

08.01.2018 | 18:24 Редактор: Велислав Филипов
Снежен ад скова Испания! Рекордни жеги в Австралия

Снежен ад скова цяла Испания. Хиляди прекараха денонощие в автомобилите си, хванати в снежния капан на основна магистрала до Мадрид. Армията се включи в акцията по спасяването им. Испанските власти съобщиха, че късно в неделя са били спасени последните хора, блокирани в своите автомобили на път, близо до Мадрид, заради обилен снеговалеж и силно застудяване. 

Хора, връщащи се от празничния сезон, прекараха часове в своите автомобили, след като 70-километров участък от шосе между Мадрид и Сеговия беше блокиран от сняг в събота вечерта. Според в. "Ел Паис" около 4000 души са били принудени да прекарат нощта на пътя. 

Хората, блокирани на пътя, се оплакаха в социалните мрежи, че спасителните усилия са били бавни. Някои казаха, че са прекарали часове без храна или гориво за отопляване на автомобилите си.

В същото време в Австралия отбелязват рекордни жеги. Температурите достигнаха до 47 градуса – стойности, които са били отчитани за последно през 1939 година. Гостите и жителите на Сидни прекараха най-горещия ден от седмицата на плажа. Заради топлинен удар френски турист е бил приет в болница. Горещините предизвикаха проблем с претоварването на електропреносната мрежа като на места имало и прекъсвания на тока.

В САЩ заради мощните снежни бури хиляди пътници на летище "Кенеди" в Ню Йорк остават блокирани. Снощи спукан главен тръбопровод предизвика още по-голям хаос, затваряйки временно четвърти терминал на летището. Това причини ново забавяне на десетки полети.