Русия аут от Зимните олимпийски игри в Южна Корея догодина

Решението беше взето от Международния олимпийски комитет заради използването на забранени субстанции

06.12.2017 | 07:14 Редактор: Велислав Филипов
Русия аут от Зимните олимпийски игри в Южна Корея догодина

Изхвърлиха Русия от Зимните олимпийски игри в Южна Корея догодина. Решението беше взето от Международния олимпийски комитет заради разследването за използването на забранени субстанции от руските състезатели на Зимната олимпиада в Сочи , на която  бяха домакини.

Важно уточнение е, че всеки руски спортист, който докаже, че не е приемал забранени вещества, ще може да се състезава под неутрален флаг и под името олимпийски атлет от Русия. При евентуални техни победи обаче медалите няма да се причисляват към тези на Руската Федерация.

Решението на комитета предизвика остри реакции в Русия. В Москва се чуха дори призиви за бойкот на Зимната олимпиада в Южна Корея заради суровото наказание. Президентът на руския олимпийски комитет Александър Жуков загуби членството си в Изпълнителния комитет на международната организация. 

Вицепремиерът на Русия и бивш спортен министър Виталий Мутко, който е и президент на Руския футболен съюз, получи доживотна забрана за участие в олимпийски игри. Решението е взето заради доказателства, че държавна програма в Русия прикрива местни спортисти, употребявали допинг. Доказателствата са вписани черно на бяло в доклади на комитета. 

Кремъл бе категоричен, че макар решението на комитета да е тежко, Москва няма да прекъсне връзките си с международната организация.