Критичен референдум в Италия определя бъдещето на Ренци

Над 50 млн. италианци гласуват за промени в Конституцията
Публикувана: От:

Днес в Италия се провежда критичен референдум. Жителите на Ботуша трябва да се произнесат с "Да" или "Не" за прилагането на драстични промени в Конституцията. Премиерът Матео Ренци, че ще подаде оставка, ако италианците отхвърлят референдума.

Още по темата

 

Над 50 млн. италианци имат право на глас на референдума. Те трябва да решат дали са съгласни с драстично орязване на правомощията на Сената и ограничаване на местната власт. Според правителството това ще улесни законодателния процес, тъй като Сенатът няма да има думата за по-голяма част от предложените закони.

Според Матео Ренци така ще се постигне по-голяма политическа стабилност. Жители на град Понтасиеве, родното място на Ренци, заявиха, че ще го подкрепят и ще гласуват с "Да" на референдума. 

Ако избирателите отхвърлят референдума премиерът Ренци обеща, че ще подаде оставка. Според анализатори това може да тласне страната към политическа безизходица и нови избори. Оставката на Ренци може да доведе на власт Движение "5 звезди", чиято платформа е за излизане от Европейския съюз.

Вижте всичко по темата във видеото:

 

Коментари ( 0 )