Ердоган с остри нападки срещу САЩ и Русия

Турският президент възмутен от ролята им в Сирия

30.05.2016 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
Ердоган с остри нападки срещу САЩ и Русия

За пореден път турският президент Реджеп Ердоган отправи нападки и остри критики към САЩ, Русия и Иран. Държавният глава заяви, че тези три държави не правят нищо за свалянето на сирийския президент Башар Асад и по този начин засилват страданията на сирийците. Нападките бяха отправени по време на реч на Ердоган в Истанбул по повод годишнината от превземането на Константинопол от османския султан Мехмед Втори Завоевателя.

Ердоган отново разкритикува Вашингтон за подкрепата му към сирийската кюрдска милиция, която се бори срещу Ислямска държава. Президентът не пропусна да напомни и за публикуваните тези дни снимки на американски войници в униформи с емблемата на кюрдските Отряди за народна защита, които Турция смята за терористична организация.


"Подкрепата, която САЩ оказват на Партията на демократичния съюз и Отрядите за народна защита е осъдителна. Това не бе обещанието, което ни бе дадено. Вярвам в честността в политиката. Нашите партньори от НАТО не трябва да носят емблемата на кюрдските Отряди за народна защита. Това е недопустомо, защото това е терористична организация и всеки, който твърди обратното не е запознат с истинската ситуация. Турция смята Отрядите за народна защита за терористична организация, като се позовава на връзките й със забранената Кюрдска работническа партия - ПКК, която води въоръжена борба за автономия с Турция от 1984 г. САЩ, макар че не отричат напълно връзките на сирийските кюрдски сили с ПКК, разглеждат двете групировки като отделни формирования. Отрядите за народна защита са смятани за най-надеждния съюзник на Вашингтон в борбата срещу Ислямска държава в Сирия, тъй като помогнаха за отнемането на големи територии от джихадистите", заяви турският президент.