Иран отваря златна страница: Рохани

Десетки милиарди долари ирански активи ще бъдат размразени

17.01.2016 | 12:45
Иран отваря златна страница: Рохани

Президентът на Иран Хасан Рохани приветства в неделя сделката с шесторката като „златна страница“ в историята на страната, съобщи Ройтерс. Той каза, че Иран гледа към бъдеще на по-слаба зависимост от петрола.

В обръщение в парламента Рохани отбеляза силната съпротива на вдигането на санкциите от страна на Израел, някои членове на американския Конгрес и страни от региона – очевиден намек на конкурентите в Персийския залив.

Иран сложи край на дългите години икономическа изолация, след като на 16 януари 2016 Западът обяви вдигане на санкциите в отговор потвърждението на IAEA за  прекратената ядрена на Техеран.

 

Икономика

Представяйки проектобюджета за следващия фискален цикъл, който започва пред март, Рохани каза в парламента, че споразумението е „повратен момент“ за икономиката на Иран, голям петролен производител, който практически бе изключен от международните пазари в последните пет години.

„Ядрената сделка е възможност, която трябва да използваме, за да развиваме страната, да създадем стабилност и сигурност в региона“, каза Рохани.

Десетки милиарди долари ирански активи ще бъдат размразени и глобалните компании, на които бе забранено да правят бизнес с Иран сега ще могат да изнасят на един пазар, гладен за всичко – от коли до части за самолети.