Турция е предупредила Германия за възможни терористични нападения

Целите на джихадистите са църкви в редица европейски градове, места за отдих и развлечения, посочват от Анкара

04.01.2016 | 11:04 Редактор: Ирина Георгиева
Турция е предупредила Германия за възможни терористични нападения

Турското разузнаване е предупредило Германия за възможни терористични нападения в страната около и на Нова година и първите седмици на януари. Целите на джихадистите са църкви в редица европейски градове, места за отдих и развлечения, посочват от Анкара.

По-рано беше съобщено, че няколко европейски  столици, са получили предупреждения от разузнавателни служби за възможни терористични атаки на Нова година, в това число - Франция, Австрия, Италия и Белгия, съобщи вестник Hurriyet. Според Турция атаките могат да са чрез взривове или стрелба.

Съгласно съобщението на турското разузнаване, петима терористи от Ислямска държава са влезли в Европа с фалшиви паспорти и планират да извършат едновременна атака в навечерието на Нова година и в седмицата след това. 

Турската страна, освен Германия, е предупредила за възможността от терористични нападения и Франция, Австрия, Италия и Белгия.

На 1 януари германската полиция отмени предупреждението за предстоящо нападение в Мюнхен, часове след евакуирането на двете основни железопътни гари в сграда поради опасения от планирани самоубийствени нападения в новогодишната вечер, припомнят от Агенция "Фокус". Мюнхенската полиция оповести, че "след извършени проверки, в момента няма конкретна заплаха за нападение" в града.

Все пак заплахата от извършване на терористичен акт в германския град Мюнхен остава. Органите на реда отбелязват, че засега не може да се отмени тревогата.

Германия потвърди, че е получила "много конкретни" данни за планирани за самоубийствени нападения на железопътните гари в южния град в полунощ.

"Проверихме информацията за получените имена, но към момента ние не знаем дали иманата са верни, дали тези хора съществуват и къде се намират." - коментира началникът на мюнхенската полиция Хуберт Андрае на 1 януари.

На 30 декември полицията в Анкара задържа двама души по подозрение, че са планирали да извършат терористично нападение в новогодишната нощ, предаде AFP. От полицията в турската столица съобщават, че задържаните са турци, свързани с Ислямска държава.

На 29 декември двама души бяха арестувани в белгийската столица по подозрение, че подготвят терористични нападения. На 31 януари бяха задържани още шестима души за разпит във връзка с предполагаемия план за терористична атака по време на новогодишните празненства в Брюксел, съобщава AFP, позовавайки се на информация от белгийската федерална прокуратура.