Поне 43 души са станали жертва на бурите в САЩ

Наводнения, торнада, а след това и сняг унищожиха стотици домове и бизнеси, както объркаха и транспортните връзки

28.12.2015 | 13:59 Редактор: Ирина Георгиева
Поне 43 души са станали жертва на бурите в САЩ

Най-малко 43 души са загинали през последните пет дни заради силните бури във всички южни и западни части на САЩ, съобщи BBC. Наводнения, торнада, а след това и сняг унищожиха стотици домове и бизнеси, както объркаха и транспортните връзки.

Американската национална метеорологична служба издаде предупреждение за торнадо в Тексас, Арканзас, Луизиана, Оклахома и Мисисипи.

Губернаторите на Мисури, Оклахома и Ню Мексико са обявили извънредно положение.

В Илинойс, трима възрастни и две деца бяха пометени в колата им от придошли води. Най-малко 11 души в Тексас бяха убити от мощно торнадо с ветрове до 200 мили в час.

Стотици домове в Тексас са сринати със земята, а колите са "отвеяни" от пътя. Петима души са загинали в автомобилите си на магистралата, минаваща през град Гарланд. От местната полиция съобщиха, че жертвите не са имали шанс.

"Няколко пъти имаше предупредителни сирени в множество области, които уведомяваха хората за торнадото. Въпреки това тези на магистралата не са имали представа, че стихията приближава." - коментираха от местната полиция.

 

Ветровете са разпръснали и разкъсали автомобили и отпадъци в рамките на няколко километра. Унищожени са църкви, съборени са дървета.

"Тотално опустошение. Това е много труден момент да бъдеш поразен от такава ужасна буря в деня след Коледа." - допълват от полицията.

Губернаторът на щата Тексас Грег Абът обяви бедствено положение в няколко окръга и предупреди, че броят на жертвите може да се увеличи. Той предупреди хората да внимават със снега в западните части на Щата, както и с наводнения от близките реки.

Части на Ню Мексико, където беше обявено извънредно положение, очакват до 60 см сняг.

Губернаторът на Оклахома Мери Фейлин обяви извънредно положение на 27 декември в очакване на виелица и ледена буря.

На 27 декември бяха отменени близо 1500 полета заради лошото време, сочи справка в FlightAware.com. Близо половината от полетите в Далас бяха отменени - основен американски хъб за полети.

Докато екстремните метеорологични условия в САЩ около Коледа са необичайни, то метеоролозите твърдят, че нетипично високите температури за сезона в някои области са допринесли за тежестта на бурите.

Прогнозите за високи температури в източната част на САЩ продължават - във Вашингтон на 27 декември живакът удари близо 21°C.