Атентатите в Париж: какво откри разследването

Фигаро публикува част от резултатите

28.12.2015 | 11:03
Атентатите в Париж: какво откри разследването

Терористите-камикадзе са опитвали с всички средства да влязат в Стад дьо Франс на 13 ноември 2015. 400 изстрела са дадени по терасите на заведенията в Париж за 20 минути. В зала Батаклан терористите са използвали човешки щит, съобщава Фигаро.

След като мобилизира 850 полицаи и прегледа над 5300 страници с процедури, антитерористичният отдел, криминалната бригада в Париж и Генералната дирекция по вътрешна сигурност /DGSI/ представиха заключенията си в понеделник, 28 декември.

Според френския вестник, който твърди, че разполага с тях, резултатите включват детайли как един от тримата терористи е опитвал няколко пъти да проникне в Стад дьо Франс вечерта на 13 ноември, за да се взриви на трибуните.

Разследването установи, че цел за убийците в зала Батаклан са били членовете на американската рок група. Те поставили заложници пред вратите и прозорците, за да се защитят от полицията, пише вестникът.

На терасите на Petit Cambodge и Carillon са открити 16 пълнителя от автомати калашников.

 

Какво се случи след атентатите на 13 ноември в Париж

 

След атентатите в Париж властите продължават да търсят извършителите. В навечерието на Коледа бе арестуван белгиецът Абдула.

Веднага след кръвопролитията Франция обяви извънредно положение в района на Ил дьо Франс с център Париж. Подобни мерки въведе и Белгия. Френските власти забраниха публичните прояви.

При извънредно положение се проведе конференцията на ООН за климата и французите гласуваха на регионални избори.

Отзвукът от атентатите предизвика вълна от солидарност по света, но и спад в туризма във Франция през ноември с 24%.

Президентът Оланд обяви в парламента, че Франция е във война и поиска помощ от страните в НАТО за осигуряване на сигурността на страната. Френските военни засилиха операциите си срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак с участието на самолетоносача Шарл ьо Гол и неговата група в Средиземно море.

Анонимните се включиха в борбата с ИДИЛ и започнаха да разкриват информация за предполагаеми екстремисти.

Франция възстанови закритите щатове в полицията и спря програмата за икономии в сектора сигурност.

 

Къде да нападателите

Седем джихадисти бяха убити при атентатите - трима край Стад дьо Франс /Билал Хадфи и още двама, чиито сирийски паспорти все още се проверяват/, трима в Батаклан /Омар Исмаил Мостефай, Сами Амимур и третият неидентифициран/ и Брахим Абделслам, заловен пред парижки бар.

Първият от тримата терористи от Батаклан, Сами Амимур бе погребан на 27 декември в Париж. Бившият шофьор на автобус, роден в парижкото предградие Дранси е прекарал две години в Сирия, преди да бъде радикализиран във Франция, съобщи семейството му за АФП.

Четете още в специалната секция на сайта.

/Корица: Фигаро/