Арести във Франция във връзка с атаките през януари и ноември

След атаките от 13 ноември са направени близо 2700 операции по претърсване на обекти

15.12.2015 | 15:18 Редактор: Ирина Георгиева
Арести във Франция във връзка с атаките през януари и ноември

Френската полиция арестува мъж в района на Париж като част от разследването на терористичните атентати от 13 ноември, съобщи източник на BBC. Според статия на една от френските медии 29-годишният мъж, арестуван на 15 декември е планирал пътуване до Сирия.

След атаките от 13 ноември са направени близо 2700 операции по претърсване на обекти. 360 души са поставени под домашен арест, съобщи AFP.

Полицията е арестувала и двама души в северна Франция, заподозрени за доставка на оръжия на 32-годишният Амеди Кулибали, който нападна супермаркет във Франция през януари, твърдят източниците. Те са отведени за разпит.

На 8 януари Амеди Кулибали  застреля от упор полицайка в парижкото предградие Монруж. На 9 януари той взе заложници в магазин в източната част на Париж, четирима, от които бяха убити.

Преди да бъде убит при спецоперацията на френските сили за сигурност Шериф Куаши, заподозрян за стрелбата в редакцията на Charlie Hebdo, е заявил, че е изпратен от Ал Каида в Йемен. Той е направил изказването пред телевизия BFM в телефонно интервю. Пред медията той посочва още, че е бил в Йемен, където го е финансирал радикалният имам Ануар ал Аулаки. Роденият в САЩ Аулаки беше един от лидерите на "Ал Кайда" на Арабския полуостров до септември 2011, когато е убит.

На 13 ноември по време на координирани атаки нападатели откриха огън срещу ресторанти и барове в Париж, щурмуваха концертна зала и редица обекти в столицата. Там бяха застреляни 89 души.  Още трима нападатели се взривиха пред стадиона Стад дьо Франс във френското предградие Сен Дени. Повече от 350 души бяха ранени в атаките - една от най-лошите в съвременната френска история.