Меркел описа кризата с мигрантите като исторически тест за Европа

Поради миграционната криза, с която са се сблъскали страните от ЕС, безработните в Германия ще се увеличат с 376 хиляди души

14.12.2015 | 16:07 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел описа кризата с мигрантите като исторически тест за Европа

Германският канцлер Ангела Меркел описа кризата с мигрантите като "исторически тест" за Европа, съобщи BBC. Защитавайки политиката си за мигрантите по време на партийния конгрес на нейния Християндемократически съюз, Меркел заяви, че Германия е заставала зад хуманитарните си задължения.

Тя повтори изказването си от 13 декември, според което потокът на мигрантите към Германия ще бъде намален - нещо, за което беше призовавана и от членове на партията си.

Германското правителство съобщи, че очаква повече от един милион мигранти до края на 2015г.

Решението й да посрещне бежанците, които бягат от гражданската война в Сирия не беше прието изцяло в партията й. Меркел поясни, че напливът ще бде "значително намален" - формулировката на компромисното споразумение, постигнато на 13 декември.

Подобно намаление е в интерес не само за Германия, а и за самите мигранти, посочи още германският канцлер по време на конференцията. Тя отхвърли идеята за горна граница на мигрантите.

Поради миграционната криза, с която са се сблъскали страните от ЕС, броят на безработните в Германия ще се увеличи с 376 хиляди души. Това се посочва в доклад на Института по световна икономика в Кил, съобщава ТАСС.

Тя определи 2015г. като "невероятна година".

Германският лидер посочи, че решението на Германия и Австрия да допусне мигрантите, блокирани в унгарската столица, след като са тръгнали пеш към границата на 4 септември, е хуманитарен императив.

"Нещо, което беше далеч от нас - такова, каквото сме гледали само по телевизията - сега е буквално на входната врата." - коментира Меркел.

Натиск върху Атина

Междувременно гръцките власти се борят, за да се справят с нарастващия брой мигранти в столицата Атина. На 14 декември трябваше да бъде подписано за споразуемение за субсидиране на настаняването на мигранти. Сделката между гръцкото правителство, Агенция за бежанците на ООН и ЕК ще помогне за осигуряването на жилища на 20 000 новопристигнали в Атина.

Агенция за бежанците на ООН ще помогне при разходите за наемане на частни квартири. Очаква се 80 000 мигранти, които се намират не само в Гърция, а и на Балканите да бъдат настанени в отопляеми палатки.

Ангела Меркел, която управлява Германия в продължение на 10 години, беше определена от списание Time за Личност на годината. Американското списание похвали ролята й в мигрантската криза в Европа, както и за позицията й по време на гръцката криза.