Камерън: Имаме значителна военна мощ в борбата срещу Ислямска държава

Британският парламент ще реши днес дали да предприеме военна офанзива в Сирия

02.12.2015 | 16:49 Редактор: Мария Аладжова
Камерън: Имаме значителна военна мощ в борбата срещу Ислямска държава

Днес британският парламент решава дали да бъдат предприети военни действия срещу екстремистката групировка „Ислямска държава” в Сирия. Миналата седмица премиерът Дейвид Камерън сигнализира за потенциални терористични атаки на територията на Острова и призова за незабавна реакция.

На дебатите днес Камерън заяви, че Великобритания разполага с необходимия военен ресурс за офанзива. В подкрепа на думите си той посочи британските многоцелеви изтребители Торнадо, които се намират в Ирак до границата със Сирия:

"Ние имаме значителна част от високоточна огнева мощ. Нашите самолети имат най-напреднали защити. Обама и Оланд вярват, че британските самолети в Ирак ще допринесат и за процеса в Сирия", заяви Камерън.

Дейвид Камерън каза пред парламента, че бомбардировките на ИДИЛ ще "пази в безопасност британския народ".

В парламента Камерън чу призиви да се извини затова, че каза, че опонентите на военните действия са "симпатизанти на терористите", съобщава ВВС. Премиерът отказа.

 

Решението на правителството, което търси одобрение в парламента трябва да оторизира извършването на въздушни удари "ексклузивно" върху т.нар. Ислямска държава в Сирия.

Мисиите ще започнат дни след като депутатите одобрят - както се надява Камерън - с мнозинство предложението.

Британският премиер защити и противоречивото си твърдение, че има 70 000 бойци на умерената опозиция в Сирия, като се обоснова с информация на разузнаването. Той каза, че повечето са членове на Свободната сирийска армия, но има и 20 000 кюрди, с които Великобритания също може да работи.

Камерън каза, че "силите "не са идеалното, нито толкова многобройни, колкото бихме искали, но това са хората, с които можем да работим".

Камерън обясни още, че британското правителство ще нарича Ислямска държава Daech колкото може повече, защото "този зъл култ не е нито истински представителен за исляма, нито е държава".

Кралските военновъздушни сили са в готовност да нанасят удари в Сирия, ако днес правителството одобри предложението на премиера. Резултатът от дебатите ще бъде оповестен тази вечер.

Утре, /3 декември 2015/ британският министър-председател идва в България.

/Снимка: Bloomberg TV - live/