Путин и Оланд ще се срещнат в Москва

Президентите ще обсъдят координационните усилия в борбата с терористичната група ИД, както и други актуални международни въпроси

26.11.2015 | 08:40 Редактор: Ирина Георгиева
Путин и Оланд ще се срещнат в Москва

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с френския си колега Франсоа Оланд в Москва на 26 ноември, за да обсъдят координационните усилия в борбата с терористичната група ИД, както и други актуални международни въпроси от дневния ред, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от агенция ТАСС.

Очаква се двамата президенти "да прегледат целия спектър на двустранни отношения", посочват още от пресслужбата.

Руският и френският президент се договориха да се срещнат в Москва по време на телефонен разговор, проведен на 17 ноември след смъртоносните атентати в Париж.

Путин и Оланд се "съгласиха да осигурят по-тесни контакти и координационни действия между министерствата на отбраната и службите за сигурност на двете страни по време на специалните операции срещу терористичните структури на Русия и Франция, които се провеждат в Сирия", посочват още от пресслужбата.

В телефонния си разговор президентите "се фокусират върху размера на разширяване на двустранното и многостранното си сътрудничество в борбата с международния тероризъм" след терористичната атака, която доведе до катастрофата на руския пътнически самолет в Египет и трагичните събития във Франция.

Още на същия ден, Путин издаде заповед на руската армия да установи пряк контакт с френските партньори и да работи с тях "като съюзници", както да изработи план за съвместни усилия в борбата с тероризма в Сирия.

Оланд, който е за консолидирани международни усилия срещу тероризма, вече проведе разговори с британските и германските лидери. На 24 ноември той посети Вашингтон, където се срещна с президента на САЩ Барак Обама. След тази среща френският лидер заяви, че страната му ще работи в сътрудничество с Русия в Сирия, в случай че Москва концентрира усилията си върху изкореняване на ИД и започне да търси политическо решение за кризата в Сирия.

/Снимка: Архив/