Руски туроператори продават пътувания до Египет през трети страни

Компаниите са намерили начин да продават почивките в Египет въпреки забраната

19.11.2015 | 17:17 Редактор: Мария Аладжова
Руски туроператори продават пътувания до Египет през трети страни

Ростуризъм категорично не одобрява действията на туроператорите, които продължават да предлагат пътувания до Египет през трети страни, заяви Светлана Сергеева от Федералната агенция по туризъм на Русия, цитирана от РИА Новости. 

По-рано от институцията категорично заявиха, че руските туроператори се придържат строго към нареждането на президента да не продават почивки в Египет. Въпреки това в медиите се появи информация, че туристическите компании са възобновили продажбите за дестинацията, но през трети страни - желаещите могат да се качат на полет за Египет от Израел, Тунис, Турция, Украйна или Беларус.

"Ростуризъм категорично не подкрепя действията на туроператорите, които продават почивки в Египет. На 8 ноември президентът подписа указ, с който забрани авиопътуванията между Русия и Египет. За нас указът на президента е висша инстанция и трябва да бъде изпълняван, най-вече в името на безопасността на нашите туристи в чужбина", заяви Сергеева.

Тя напомни, че Ростуризъм не е упълномощена да осъществява контролни наблюдения над туроператорите или пък да забранява продажбите на пътувания до Египет, но е в правото си да им препоръчва да не го правят.

Сергеева заяви, че до всички туроператори, нарушили указа, са изпратени писма с искане да бъде предоставена информация относно пътуванията. От Федералната агенция по туризъм са изпратили писмо и до Съюза на застрахователите в Русия, за да бъде намерено съвместно решение от двете страни.