Туристите напускат Шарм-ел-Шейх само с ръчен багаж

Русия и Великобритания продължават рапатрирането

08.11.2015 | 09:48
Туристите напускат Шарм-ел-Шейх само с ръчен багаж

Първият самолет с багажа на руските туристи кацна в Москва в ранните часове на неделя, съобщи Министерството на извънредните ситуации. Ил-76 донесе 30 тона багаж ще бъдат по-късно разпратени до собствениците си с редовни полети от Москва. В операцията са включени и руските пощи.

Общо 1100 куфари и чанти ще бъдат разтоварени на летище Внуково. Багажът ще се пази в специални помещения до предаването им, съобщи РИА Новости.

Мащабна логистична операция започна миналата седмица в Египет и няколко европейски страни, след като властите препоръчаха да не се лети до Шарм-ел-Шейх. Няколко големи авиокомпании започнаха да заобикалят сектора.

Още по темата

Руските туристи

Русия прекрати полетите до Египет до изясняване на ситуацията с катастрофата на руския пътнически самолет А321 на авиокомпания Когалимавия, полет KGL9268, който падна в Синай на 31 октомври. Президентът Путин разпореди съдействие на туристите за прибирането им в родината. В момента туристите напускат Египет само с ръчен багаж.

Русия изпрати в събота 44 празни самолети в Египет да прибере руските туристи, а 1500 британци от Шарм ел-Шейх се готвеха да се приберат у дома.

Общо „30 самолета на руски компании без пасажери“ бяха изпратени от Хургада и „14 самолета в Шарм-ел-Шейх“ – двата курорта на брега на Червено море в Египет, съобщи Росавиация.

Става дума за редовните часове на тези полети, уточнява агенцията.

„Нито един полет не е предвиден за Кайро“, защото полетите до този град се осъществяват само четири пъти седмично, съобщи същият източник.

"В момента в Египет има 78 000 руски туристи“, съобщи федералната агенция, цитирайки данни на Ростуризъм.

„По съображения за сигурност само ръчният багаж ще бъде допускан на борда“, а другият багаж ще пътува отделно, със самолети, изпратени от руското Министерство на извънредните ситуации.

Британските туристи

1500 британци бяха прибрани у дома в петък вечерта. „Очакваме същия брой и днес“, каза в събота говорител на британското правителство, цитиран от АФП. „Ограниченият брой самолети, на които е разрешено да напуснат Шарм-ел-Шейх за Великобритания ще изисква туристите и авиокомпаниите да препоръчат на някои хора да удължат престоя си в хотела“, добави говорителят, уверявайки, че туристическите агенции работят по въпроса с поемането на допълнителните разходи.

В събота вечерта и през нощта бяха очаквани 9 самолета. Първият, за Thomas Cook с 220 пътници трябваше да докара в 20 ч. по Гринуич туристите на Гетуик. Вторият самолет на компанията трябваше да лети до Манчестър. Monarch обяви два полета – за Бристъл и Манчестър, а Thomas Airways – също два за Манчестър. EasyJet смята да рапатрира 445 туристи с два самолета очаквани на летище Лутън. British Airways изпрати в събота сутринта празен самолет, който да върне туристи до Гетуик. Вечерта.

Осем самолета на Thomson, EasyJet и Monarch чакаха от петък на кипърските летища Пафос и Ларнака, казаха за АФП летищните власти в Кипър. „Изглежда летище Шарм-ел-Шейх има затруднения да обслужи толкова много самолети“, обясни за АФП говорителят на кипърските летища Адамос Асприс.

Всички пътници трябва да пътуват само с ръчен багаж, куфарите ще бъдат превозени допълнително, съгласно новите правила за сигурност, въведени в четвъртък от британското правителство и съгласувани с египетските власти и авиокомпаниите.