Давутоглу посочи възможните организатори на атентата в Анкара

Турският премиер изброи Ислямска държава, ПКК и леви радикали

10.10.2015 | 23:00
Давутоглу посочи възможните организатори на атентата в Анкара

Турският министър-председател посочи организациите, които според него може би са организирали терористичния акт в Анкара на 10 октомври 2015. Турските власти подозират Ислямска държава, активисти от ПКК, както и леви радикални движения - Революционната народна партия за освобождение-фронт (DHKP-C) и Марксистко-ленинистката комунистическа партия (MLKP), съобщава Ройтерс, цитирайки Ахмет Давутоглу. Турският премиер каза, че има данни, че атентатът е бил организиран от двама терористи-камикадзе.

В Турция е обявен тридневен траур, прекратени са предизборните прояви.

Президентът Тайип Реджеп Ердоган призова за „солидарност и решителност като най-разумния отговор на терора“ и каза, че организаторите на нападението целят разделение на обществото. Ердоган отмени планираното си посещение в Туркменистан, където трябваше да участва на среща на държавните ръководители на Азербайджан и Туркменистан в понеделник, съобщи Ройтерс.

Стотици демонстранти скандираха антиправителствени лозунги в центъра на Истанбул и се опитаха да тръгнат към площад Таксим, обвинявайки правителството за двойните бомбени експлозии, които убиха най-малко 86 души в Анкара.

 

Още по темата

Най-кървавият атентат

Най-малко 95 души са жертвите на двете експлозии до гарата в Анкара на 10 октомври 2015 – най-кървавия атентат в историята на Турция, по данни на координационния център към министър-председателя, съобщи Хюриет.

246 души са ранени, от които 48 са на интензивно лечение. Девет полицаи са леко пострадали.

Бомбите са избухнали от двете страни на главния вход на гарата, където се провеждаше митинг на Народнодемократичната партия /HDP/. При опит на полицията да разпръсне демонстрантите след атентата са били дадени изстрели във въздуха, съобщи Хюриет, цитирайки АФП.

 

Затруднен достъп до Туитър

Много потребители в Турция не са успели да отворят Twitter в събота, съобщи социалната мрежа, цитирана от АФП. Не е ясно дали проблемът е свързан с атентата, но турското правителство е блокирало или ограничавало и преди достъпа до социални мрежи, включително туитър в кризисни моменти, предизвиквайки обвинения в цензура.